Begrenser organisert ferdsel på Hardangervidda av hensyn til villreinen

Villreinflokk som hviler. Foto Even Knutsen

Hardangervidda er et yndet og populært turmål for mange og det skal vidda fortsatt være. Av hensyn til villreinen er det behov for å begrense og styre ferdselen i enkelte deler av vidda.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2023

På Hardangervidda lever villrein som Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på. Nesten hele den europeiske villreinbestanden lever i norske fjellområder sør for Trondheim og Røros.  

Statsforvalteren i Viken har forvaltningsansvar for Hardangervidda nasjonalpark og Skaupsjøen/Hardangerjøkulen landskapsvernområde sammen med Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Vestland. Nasjonalparken og landskapsvernområdet har regler for hva som er tillatt, ikke tillatt og hva det kan søkes om tillatelse til. Hittil har kun organisert ferdsel av et større omfang vært søknadspliktig. Av hensyn til villreinen må vi nå skjerpe inn praksisen, og gjøre det vi kan for å begrense og styre ferdselen i villreinområdet. Dette gjelder både ferdsel til fots, på ski og med hundespann.

 

Kontakt med aktører som organiserer turer i nasjonalparken

Aktivitet og ferdsel kan være uproblematisk i deler av villreinområdet i en årstid, men problematisk på en annen tid av året. Vi har derfor tatt kontakt med aktører som har organiserte turer i nasjonalparken og landskapsvernområdet og bedt de søke om sine respektive turer. I høyremenyen finner du vår behandling og vedtak for disse søknadene.

Områder som det er særlig viktig å begrense ferdsel i, av hensyn til villrein, er vinterbeitene på østvidda fra starten på vinteren fram mot påskesesongen i midten av mars, og kalvingsområdene sør for Kvenna. For å bedre kondisjonen for villreinen er det ønskelig at den skal kalve og ha sommerbeite nordvest på vidda, i Eidfjord og Ullensvang. Derfor må ferdsel i dette området begrenses fra etter påske, når kalvingstrekket starter, og til juli. Dette for at dyrene skal få ro i forbindelse med kalvingen og til å beite og fylle opp reservene etter en hard vinter.

Dersom du skal arrangere en tur eller konkurranse e.l. på Hardangervidda ønsker vi at du kontakter oss. Vi mottar også gjerne tips fra publikum om slike organiserte turer og arrangementer. Se kontaktopplysninger i høyremenyen.

 

Villreinen på Hardangervidda sliter

I dag har villreinen på Hardangervidda det veldig vanskelig. Det skyldes mange forhold, blant annet fysiske inngrep/barrierer og menneskelig ferdsel. Regjeringen bestemte i 2020 at det skulle lages en kvalitetsnorm for villrein, det vil si en vurdering av tilstanden av villreinområdene i Norge. I Norge har vi ti nasjonale villreinområder der Hardangervidda er en av disse. Hardangervidda fikk farge rød, det vil si at villreinområdet er i dårlig tilstand. Dyrene har dårlig kondisjon og har lav vekt, dyrene bruker ikke sitt opprinnelige trekkmønster fra årstid til årstid, og de er veldig utsatt for sykdommer og parasitter. -Mange små og store tiltak må til for å hjelpe villreinen og vi opplever at de som organiserer turer har forståelse for at vi nå strammer inn praksisen, sier Gunhild Dalaker Tuseth, avdelingsdirektør for klima- og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.