Slåttetreff på Bøensætre

Noen av årets "slåttekarer" ved en ferdig hesje
Noen av årets "slåttekarer" ved en ferdig hesje Foto: Heidi Hermanson.

Det er god aktivitet i flere av de utvalgte kulturlandskapene i Oslo og Viken. På Bøensætre blir det hvert år arrangert slåttetreff for å opprettholde de gamle slåttemarkene.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.11.2021

I Aremark kommune finner vi det utvalgte kulturlandskapsområdet Bøensætre med plasser. Området omfatter flere husmannsplasser nær svenskegrensa, som sammen utgjør et levende bilde av et typisk husmannsplassamfunn fra tiden rundt århundreskiftet.

Holder historien levende

Med dagens drift prøver Hedda og Egil å bevare det åpne kulturlandskapet med lauvingstrær og blomsterrike engbakker. Plassene drives etter økologiske prinsipper. Dyra på gården sørger for å holde kulturlandskapet åpent.

Slåttemarkene er magre enger, slått som vinterfôr til husdyr. De er habitat for mange sjeldne planter og insekter
Slåttemarkene er magre enger, slått som vinterfôr til husdyr. De er habitat for mange sjeldne planter og insekter Foto: Heidi Hermanson.

Bøensætre er en idyll, med mye gammel redskap. Slipestenen som står på tunet vitner blant annet om et strevsomt liv for alle som bodde på husmannsplassene.

Plassen framstår i dag som en levende husmannsplass med husdyr og helårsbosetning i et restaurert kulturlandskap slik det framsto rundt århundreskiftet.

Slåttetreff er også et sosialt treff, der det bys på egenprodusert mat fra permakulturhagen og avsluttes med tradisjonsrik slåttegrøt
Slåttetreff er også et sosialt treff, der det bys på egenprodusert mat fra permakulturhagen og avsluttes med tradisjonsrik slåttegrøt Foto: Heidi Hermanson.

Tar vare på det biologiske mangfoldet med slått

Hvert år arrangeres det slåttetreff på Bøensætre i begynnelsen av august. Dette er et arrangement som samler folk på tvers av alder og tilhørighet, med felles interesse og glød for å opprettholde de gamle slåttemarkene med sitt biologiske mangfold.

Kyndige gamlekarer er med på laget og viser hvordan bryne skal brukes
Kyndige gamlekarer er med på laget og viser hvordan bryne skal brukes Foto: Heidi Hermanson.

De gamle redskapene tas fram og læremestrene viser fram gamle kunster i sliping og bryning av ljåer, slått og hesjing.

Bøensætre er ett av sju UKL-områder i Oslo og Viken

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er et utvalg av Norges mest verdifulle kulturlandskap. Områdene er valgt ut fordi de har store biologiske og kulturhistoriske verdier.

I Oslo og Viken har vi sju områder med status "utvalgt kulturlandskap". Les mer om disse på nettsidene våre.