Befaring i storslått og unikt landskap

Kvalrossen på Jan Mayen.
Kvalrossen på Jan Mayen. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.

Statsforvalteren i Nordland er på befaring på Jan Mayen sammen med blant annet Forsvaret og samarbeidsutvalget for miljø. Se de flotte bildene fra et særegent og storslått naturreservat, 1000 kilometer fra fastlandet.

Publisert 26.08.2021 av Wigdis Korsvik

Statsforvalteren i Nordland er forvaltningsmyndighet for Jan Mayen naturreservat som dekker nesten hele øya og havområdene rundt. 

Fra Statsforvalteren i Nordland har underdirektør Mia Husdal, seniorrådgiver Åsmund Andersen - begge fra klima- og miljøavdelingen - og statsforvalter Tom Cato Karlsen deltatt. 

Med på turen er også representanter fra politi, Riksantikvaren, Norsk polarinstitutt, Miljødirektoratet og Justisdepartementet som er en del av samarbeidsutvalget for miljø på Jan Mayen. 

Øya har verdens nordligste aktive vulkan, noe som vises godt i et unikt og sårbart landskap.

I fjellene hekker hundretusener av sjøfugl som havhest, alkekoge og lunde. Selv om det er sensommer, har fortsatt havhesten unger i reiret.

Øya ligger på grensa mellom Norskehavet og Grønlandshavet og har samlet opp store mengder marint søppel og drivtømmer. Derfor får stasjonen årlig midler til å rydde avfall langs strendene. Vi var med på strandrydding under besøket, se bilder under. 

Fakta:

  • Jan Mayen er ei norsk polarøy som ligger 1000 kilometer fra fastlandet. Øya ble en del av kongeriket Norge i 1930.
  • Statsforvalteren i Nordland er forvaltningsmyndighet, men øya er ikke en del av Nordland fylke.
  • Jan Mayen ligger 550 kilometer nordøst for Island, 500 kilometer øst for Grønland og 1000 kilometer vest for fastlands-Norge. Største lengde er 54 kilometer og bredden varierer mellom 2,5 og 15 kilometer. Arealet er 377 kvadratkilometer. Nesten hele Jan Mayen er fredet som naturreservat.
  • Øya har verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg. Den er et av Norges høyeste fjell med en høyde på 2277 meter over havet. Det siste utbruddet var i 1985, og det kan fortsatt stige røyk og damp opp fra krateret.
  • 19. november 2010 ble hele Jan Mayen, med to unntak, fredet som naturreservat.
  • Det er ingen fastboende på Jan Mayen, men øya har 18 utstasjonerte fra Forsvaret og Meterologisk institutt.

(Kilde: Store Norske Leksikon)

Jan Mayen er kjent for sin rikdom på drivtømmer. Men også store mengder marint avfall skylles på land. Her ser vi  seniorrådgiver Åsmund Andersen fra klima- og miljøavdelinga rydder på Haugenstranda.
Jan Mayen er kjent for sin rikdom på drivtømmer. Men også store mengder marint avfall skylles på land. Her ser vi seniorrådgiver Åsmund Andersen fra klima- og miljøavdelinga rydder på Haugenstranda. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Store mengder marint avfall skylles i land  på Jan Mayen. Vi plukket 15 sekker på et par timer.
Store mengder marint avfall skylles i land på Jan Mayen. Vi plukket 15 sekker på et par timer. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Den gamle meterologiske stasjonen med Beerenberg i bakgrunnen
Den gamle meterologiske stasjonen med Beerenberg i bakgrunnen Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Havhesten er en av de mange sjøfulgartene  som hekker på Jan Mayen. Her  ved fjellet Kvalrossen.
Havhesten er en av de mange sjøfulgartene som hekker på Jan Mayen. Her ved fjellet Kvalrossen. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Olsbu er ei gammel fangstbu som ligger ved Tømmerbukta. Strendene på Jan Mayen har store mengder drivtømmer.
Olsbu er ei gammel fangstbu som ligger ved Tømmerbukta. Strendene på Jan Mayen har store mengder drivtømmer. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Gammel felle fra tidligere revejakt. Eggøya i bakgrunnen.
Gammel felle fra tidligere revejakt. Eggøya i bakgrunnen. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Tom Cato Karlsen på vei opp på Eskkrateren nært Beerenberg.
Tom Cato Karlsen på vei opp på Eskkrateren nært Beerenberg. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.
Trolldalen er dannet av lavastrømmer. Det vokser nærmere 330 ulike moser og lav på øya.
Trolldalen er dannet av lavastrømmer. Det vokser nærmere 330 ulike moser og lav på øya. Foto: Mia Husdal / Statsforvalteren i Nordland.