Høring av søknad om mudring - Ørnes fergekai - Meløy

Høringsfrist:
23. desember 2021
Kart over tiltaksområdet ved Ørnes fergekai. Illustrasjon er utarbeidet av Multiconsult AS

Nordland fylkeskommune har søkt Statsforvalteren om tillatelse til å mudre i fergebåsen ved Ørnes fergekai i Meløy kommune. 

Publisert 25.11.2021

Om tiltaket

Det søkes om tillatelse til å mudre ca. 2000 kubikkmeter sjøbunn over et areal på ca. 1600 kvadratmeter innenfor fergebåsen ved Ørnes fergekai i Meløy kommune. Formålet med tiltaket er å utdype foran kai for å åøke seilingsdybden slik at større båter kan benytte kaia. Mudring skal skje med gravemaskin fra lekter og ved sprenging. Tiltaket er planlagt gjennomført sommeren 2022 med en varighet om ca. fire uker. 

Forurensede masser erplanlagt transportert til godkjent avfallsmottak, rene masset skal lbrukes til utfylling i sjø på Reipå, og sprengte masser skal transporteres til Reipå knuseri. 

Forurensning

Sedimentene som skal mudres består for det meste av hardbunn og fast berg. Miljøundersøkelser av sedimentene viser at de hovedsakelig har bakgrunnsnivå eller god miljøtilstand. PAH-enkeltforbindelsene antracen og naftalen viste moderat miljøtilstand i et par av prøvene. Kobber er påvist med dårlig tilstand og TBT med dårlig til svært dårlig tilstand ved et par av prøvestasjonene. 

Naturverdier

Tiltaksområdet ligger i et lokalt viktig gytefelt for kysttorsk. Det er også observert ærfugl i nærheten av tiltaksområdet, som er en art av stor forvaltningsinteresse.

Høring

Søknaden legges også til offentlig gjennomsyn hos Meløy kommune. 

Ytterligere oppøysninger kan fås ved henvendelse til Statsforvalteren i Nordland, telefon 75 53 15 50. Eventuelle merknader til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller til postboks 1405, 8002 Bodø innen 23. desember 2021.

Høringsfrist:
23. desember 2021