Landbruket i Vestlandet mot 2030 – gje gass!

Det var gode og kunnskapsbaserte dialogar på konferansen.
Det var gode og kunnskapsbaserte dialogar på konferansen. Foto: Bastian Hoffmann, Statsforvaltaren i Vestland.

Kunnskap, rekruttering og god bruk av garden sine ressursar er grunnmuren for landbruket mot år 2030. Landbrukskonferansen i Førde 6. og 7. september samla kommunar, faglag og regionale samarbeidspartar.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 22.09.2022

Sandra Borch sitt dagleg brød

Landbruksministeren Sandra Borch opna konferansen med regjeringa sine prioriteringar på matområdet. Ho peika på kor viktig tilgangen på mat er i ei usikker verd. Ho jobbar dagleg for å sikre matforsyning og betre rammevilkår for norsk landbruk.

Jordvern og mattryggleik på dagsorden

Nedbygging av matjord skjer kvar dag. NIBIO presenterte fakta om nedbygging og kva risiko dette skapar i ei verd med store klimaendringar og stopp i internasjonal handel. Landbruket sitt ansvar for redusert nedbygging på eigen gard vart tydeleg formulert av Vestland bondelag. Ordførar i Sunnfjord kommune viste korleis kommunen kan balansere jordvern mot samfunnsutvikling og vekst.

Finn dagens bønder kunnskapen dei treng?

Landbruket har eit stort kompetansebehov der vaksenutdanning og proffe bønder er viktig for å tette kunnskapshola. Digitalisering tek meir og meir plass i arbeidskvardagen også for bonden, og dette må lærast. Det kjem stadig nye utfordringar, med større gardsbruk, spesialisering, teknologi, digitalisering og rammevilkår i endring. Difor treng vi også rådgjevarar og leverandørar som har god fagkunnskap.

Kunnskapsutveksling gjennom digitale kanalar

Sosiale media er viktig som møteplass for å utveksle erfaring og kunnskap. Alver kommune viste korleis dei brukar slike kanalar for å kommunisere med bøndene. Formidling av kunnskap og erfaring i sanntid er etterspurt av mange bønder.

Rekruttering til landbruket er mest effektiv når fleire aktørar går sama

Utfordringar med rekruttering er ikkje unikt for Vestland. Difor lærer vi gjerne av det som vert gjort andre stader i landet. Generelt er det lite interesse for landbruk hos ungdomar, men tema som natur, dyr, planter, mat og ernæring interessere mange unge. Identitetsval og tidleg rådgjeving på skulen kan vere avgjerande for rekruttering. ROT-prosjektet i Trøndelag er eit rekrutteringstiltak med karrierearrangement for ungdommar. Her samarbeider ulike partar om å vekkje interesse hos ungdomskuleelevar, slik at dei kan velje å bli matprodusentar i framtida.

Utdelinga av klima og miljøprisen

Landbrukskonferansen var ein flott arena for første utdeling av klima- og miljøpris for Vestland. Les meir om prisvinnaren i artikkel nedanfor.

Liv Signe Navarsete - korleis få fleire til å sjå moglegheiter?

Det er ikkje berre garden, men også bonden, lokalsamfunnet og politikken som avgjer kva vi kan leve av på Vestlandet. Som ny statsforvaltar i Vestland var Liv Signe Navarsete på heimebane då ho løfta fram konkrete døme på korleis matproduksjonen kan utviklast gjennom kunnskap om lokale ressursar, berekraft, trivnad og tryggleik, og med forankring frå botn til topp i samfunnet.

Dei rundt 140 deltakarane på konferansen fekk også god tid til dialog og erfaringsutveksling.

Landbrukskonferansen for Vestland er arrangert av den regionale partnarskapen; Innovasjon Norge, Vestland fylkeskommune og Statsforvaltaren i Vestland.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.