Forsinka utbetaling av tilskudd

Utbetaling av tilskudd til reindrifta er forsinket med om lag to uker. Årsaken er avklaringer om saksbehandling og søknader som mangler dokumentasjon.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.07.2021

- Vi registrerer en del feilaktig opplysninger om årets tilskuddsbehandling i sosiale medier. Forsinkelsen skyldes ikke ferieavvikling hos Statsforvalteren, sier reindriftsdirektør Sunna Marie Penta.

Hun forklarer at fullstendige søknader med nødvendig dokumentasjon behandles fortløpende av Statsforvalteren og sendes Landbruksdirektoratet for utbetaling av tilskudd.

- Landbruksdirektoratet foretar ikke utbetalinger i uke 29 og 30 på grunn av ferieavvikling. Tidligste utbetaling for vedtak som er behandlet av oss i denne perioden er uke 31, dvs. etter 2. august, forklarer Penta.

Siidaandeler som har sendt inn ufullstendige søknader mottar forhåndsvarsel om mulig avkorting eller avslag på grunn av feil i søknaden, jf. § 15 i forskrift om tilskudd til siidaandeler og tamreinlag. Vi kan ikke behandle søknaden før vi har mottatt den informasjon vi har etterspurt i forhåndsvarslet, og frist er satt til 3 uker.

For siidaandeler som på grunn av ufullstendig søknad har mottatt forhåndsvarsel vil en eventuell utbetaling av tilskudd derfor bli betydelig forsinket.

For å ikke forsinke saksbehandlingen ytterligere ber vi om at alle henvendelser om den enkeltes tilskuddsbehandling sendes skriftlig til sftfpost@statsforvalteren.no

Krisemidler

Krisevinteren 2020 ble det gitt tilskudd til innkjøp av for, og til å dekke kostnader til transport av det til flokken. Tilskudd ble beregnet etter faste satser i tråd med føringer gitt av NRL og Landbruks- og matdepartementet under forhandlingene om reindriftsavtalen for 2020/2021.

- Vi registrerer også en del feilaktige påstander om krav til rapportering på bruken av krisemidler vinteren 2020 i sosiale medier, sier reindriftsdirektøren.

Som dokumentasjon på at midlene ble brukt i henhold til gitte føringer og vilkår godtok vi kun faktura og kvitteringer datert etter at kriseberedskapsutvalgene erklærte beitekrise i ett område. Videre skulle distriktets egne krisemidler være oppbrukt, eller ikke være tilstrekkelig. Dette var i tråd med vilkår for tilskudd, jf. § 3 i forskrift om ekstraordinært tilskudd til kriseberedskap i reindriften.

Kostnader til foring før det ble definert beitekrise i området, eller før distriktets eget fond var brukt opp dekkes derfor ikke av det ekstraordinære tilskuddet. Gyldig dokumentasjon for forutgifter var faktura og kvitteringer fra en registrert forprodusent.

De som mottok tilskudd, men ikke har dokumentert at midlene ble brukt i tråd med vilkår, eller at dokumentasjonen ikke tilfredsstiller regnskapsmessige krav, har fått forhåndsvarsel om mulig krav om tilbakebetaling.

I løpet av høsten 2021 vurderer vi derfor å avkorte distriktstilskudd der distrikt mottok urettmessig tilskudd, og å sende krav om tilbakebetaling til siidaandeler som mottok urettmessig tilskudd.