Søknad om tiltak i forurenset grunn - Åsegården leir

Høyringsfrist:
6. mai 2019 23:59

Forsvarsbygg Prosjekt og Avhending (POA) planlegger sanering og salg av sin eiendom tilknyttet Åsegården leir i Harstad kommune. I forbindelse med Fylkesmannens behandling av søknaden etter forurensningsregelverket har berørte parter mulighet til å uttale seg innen 6. mai.

Publisert 09.04.2019

Multiconsult AS har utført miljøgeologiske undersøkelser i området for å kartlegge geologi, hydrologi og forurensningssituasjonen i gunnen på store deler av leirområdet. Resultatene fra de kjemiske prøvene er vurdert opp mot Miljødirektoratets veileder TA-2553/2009 Helsebaserte tilstandsklasser for forurenset grunn. Ut fra disse vurderingene har Multiconsult kommet frem til at det er behov for å gjøre tiltak på leirens to skytebaner og på den gamle flystripa i leiren. Tiltakene innebærer fjerning av forurensede masser fra grunnen. Tiltaket gjelder for eiendommene gnr/bnr 68/24, 70/24, 70/25 og deler av 69/1 (leid grunn) i Harstad kommune.

Oversiktsbilde

Dette må gjennomføres for at forurensningssituasjonen i grunnen skal være på et akseptabelt nivå for planlagte reguleringsformål på leirområdet før området kan selges.

På det sentrale leirområdet er ønsket reguleringsformål "sentrumsområder" mens deler av flystripa vil fortsatt være regulert som "jord- og skogbruk", slik som i dag. Resten av flystripa (vestre del) er uregulert i dag. I følge Forsvarsbygg foreligger ingen planer om å regulere dette området.

I forbindelse med Fylkesmannens behandling av søknaden etter forurensningsregelverket har berørte parter mulighet til å uttale seg. Søknad og tiltaksplan, mend vedlegg finner du i kolonnen til høyre. Fristen for å komme med merknader til søknaden og tiltaksplanen er 6. mai 2019, jamfør fourensningsforskriften § 36-6.

Kommentarer kan sendes til oss pr. post til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, Statens hus, 9815 Vadsø eller på e-post til fmtfpost@fylkesmannen.no.

Vi ber om at våre referanse 2019/4747 oppgis ved henvendelse til oss.