Økonomisk rådgivning

Oppdatert 17.03.2023

Kommunen skal ha tilbud om økonomisk rådgiving eller gjeldsrådgiving til sine innbyggere. Rådgivningstjenesten er ofte lagt til det lokale Nav-kontoret, og tjenesten blir gitt i tråd med lov om sosiale tjenester. Tjenesten er gratis. Statsforvalterens oppgaver er rettet mot kommunene og innebærer blant annet å gi opplærings- og kurstilbud til kommunens ansatte.

Du bør søke råd så tidlig som mulig dersom du har problemer med gjeld eller det er vanskelig å betale for utgifter. 

Selv om du alt mottar tjenester fra Nav, kan du likevel ha nytte av å få økonomisk veiledning. Kanskje har du egentlig høy nok inntekt til å klare deg selv, men opplever likevel at det er vanskelig å disponere inntekten slik at du greier deg frem til neste utbetaling? I så fall kan du trolig ha nytte av å søke råd hos Nav. 

Ta kontakt med det lokale Nav-kontoret om du ønsker økonomisk veiledning. Det er gratis, og du trenger ikke sende skriftlig søknad til Nav. Du kan melde fra om behov for rettleiing både muntlig og skriftlig i kontakten med Nav. Nav skiller mellom generell veiledning og individuell veiledning. I noen tilfeller kan det være nok at du får informasjon om regelverk og tips til hva du kan gjøre selv. Dersom du trenger det, kan Nav også hjelpe til med å lage en plan for hvordan du skal klare å gjennomføre tiltaka. 

Trenger du sosiale tjenester fra Nav eller råd om økonomi og gjeld? Les mer på nettsiden til Nav.

Vis meir


Publisert 09.02.2023

Tilbud om basiskurs

Ønsker du å øke basiskunnskapen om økonomisk rådgivning for ditt Nav-kontor?


Publisert 01.02.2023, Sist endra 01.02.2023

Info- og spørretime for økonomiske rådgivere på Østlandet

Statsforvalteren i Oslo og Viken tilbyr de som jobber som spesialister i økonomisk rådgivning ved NAV-kontorene og kommunene et uformelt fora for å diskutere saker og problemstillinger i tilknytning til tjenesten økonomisk rådgivning etter sosialtjenesteloven. 


Publisert 28.07.2022

Færre ba om hjelp med økonomi og gjeld i 2020 og 2021

I pandemiårene 2020 og 2021 var det en stor reduksjon i antallet som ba om økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning. Reduksjonen i Oslo var på 14 % og i Akershuskommunene var den på 6 % fra 2019 til 2021.