Byggesaksgebyr betydelig nedsatt

Byggeplass. Foto.
Statsforvalteren i Innlandet

Statsforvalteren har tatt til følge en klage på fastsatt byggesaksgebyr. Det opprinnelig fastsatte gebyret på kr 1 139 065 ble skjønnsmessige redusert til kr 450 000. En reduksjon med ca. 60 %.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 29.06.2022

Klagesaken gjaldt fastsatt byggesaksgebyr i sak om riving av eksisterende bebyggelse og oppføring av 2 boligblokker med totalt 87 boenheter, butikk, verksted og parkering i Vangsvegen 163, Hamar. Klager anførte at gebyret på kr 1 139 065 ikke var i tråd med selvkostprinsippet.

Statsforvalteren tok til følge klagen på kommunens første gebyrvedtak og returnerte saken for ny behandling. Ved sin nye behandling la kommunen til grunn et nytt differensiert gebyrregulativ og reduserte gebyret til kr 916 921.

Statsforvalteren mente at heller ikke dette var en tilstrekkelig gebyrreduksjon. Det følger nemlig av gjeldende rett at selvkostprinsippet i lovens § 33-1 også må søkes etterlevd i den enkelte saken. Vi fant ikke at kommunen hadde synliggjort en kompleksitet og arbeidsmengde som kunne forsvare et så vidt høyt byggesaksgebyr i denne saken. Nytt samlet gebyr ble skjønnsmessig satt til kr 450 000.  

Klageavgjørelsen kan leses her.

En tidligere klageavgjørelse i samme sak, fra 2021, kan du lese her.