Fylkesmannen mener utedo kan bygges - kommunen avgjør

En gardbruker begynte sommeren 2019 å sette opp utedo ved naustet sitt i Øyerfjellet. Da kommunen ble kjent med dette, ble han bedt om å søke i etterkant, siden den lå innenfor byggeforbudssonen rundt Goppollvatnet. Søknaden fikk avslag. Gardbrukeren klaget, men kommunen opprettholdt sitt syn. Saken havnet derfor hos Fylkesmannen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.11.2020

Fylkesmannen har gjort en grundig vurdering av vilkårene for dispensasjon. Vi har konkludert med at utedoen ikke vil komme i konflikt med de hensynene som byggeforbudet i strandsonen skal ivareta.

Fordelene større enn ulempene

Vi har videre vurdert at fordelene ved tiltaket er klart større enn ulempene. Ulempen, i form av økt privatisering, er beskjeden i denne saken. Samtidig foreligger det relevante fordeler, som samlet sett veier opp for dette. Det er praktiske og hygieniske grunner til å ha do i tilknytning til naustet og fiskeaktiviteten. Utedoen gir bedre brukbarhet av naustet og bedre mulighet for lengre opphold ved vannet.

Kommunen må behandle saken på nytt

Fylkesmannen mener at de rettslige vilkårene for dispensasjon er oppfylt, men har funnet det riktig å oppheve vedtaket og sende det til kommunen for ny behandling. Grunnen til det er at ingen har krav på dispensasjon og kommunen har en skjønnsmessig adgang til å avslå søknader, selv om de rettslige vilkårene er oppfylt. Dette ligger til kommunens frie skjønn. Statlig myndighet skal være svært tilbakeholden med å fatte beslutninger som griper inn i det kommunale selvstyret.

Fylkesmannen har merket seg at saken har skapt lokalpolitisk engasjement og at den kan ha ringvirkninger. Kommunen må derfor selv ta stilling til om dispensasjonen skal innvilges eller ikke, ut fra ønsket utvikling av fjellområdene i Øyer