Ringsaker Handelspark og varehandel

Statsforvalteren mener at etablering av detaljvarehandel innenfor Ringsaker handelspark vil føre til en uheldig utvikling i Hamar-regionen, åpne for mer etablering av handel langs hovedfartsårer og bidra til utarming av eksisterende tettsteder.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.02.2021

Statsforvalteren mener det er i strid med nasjonale og viktige regionale interesser å åpne for detaljvarehandel innenfor Ringsaker Handelspark, og har fremmet innsigelse til forslag til endring av reguleringsplanen. Dette betyr at Biltema ikke kan etablere nytt varehus innenfor dette området.

I Statsforvalterens vurdering er det lagt vekt på at endring av reguleringsplanen legger til rette for en utvikling som er i strid med Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging. Detaljvarehandel i dette området vil i hovedsak bli bilbasert, og vil ikke bidra til nasjonale målsettinger om redusert transportbehov.

Endringen er også i strid med føringer i Fylkesdelplan for samordnet miljø-, areal- og transportutvikling (SMAT) i Hamarregionen, og dermed i strid med viktige regionale strategier for framtidig lokalisering av nærings- og handelsområder som kommunene i regionen sluttet seg til i 2009.

Statsforvalteren mener at endring av reguleringsplanen vil ha uheldig presedensvirkning. Det ligger flere tilsvarende areal langs ny E6 gjennom Hamarregionen, og langs hovedfartsårer ellers i Innlandet, hvor det i dag kun tillates plasskrevende varehandel. Å åpne for detaljvarehandel på disse arealene vil føre til en utvikling som er i strid med nasjonale føringer, gi økt transportbehov og bidra til svekking av handelsgrunnlaget i byer og tettsteder.