Statsforvalteren besøkte Gran kommune

Statsforvalter Knut Storberget og ordfører i Gran kommune Randi Eek Thorsen

Klima, landbruk og samfunnsutvikling var noen av temaene på regionmøtet mellom Gran kommune og Statsforvalteren i Innlandet torsdag 9. september.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 23.09.2021

Knut Storberget og ordfører Randi Eek Thorsen hadde mye å snakke om da de møttes til regionmøte på rådhuset i Jaren. Denne høsten skal embetet gjennomføre møter i flere regioner og Gran var første stoppested. Målet med møtene er dialog om felles utfordringer og muligheter.

Foregangskommuner

Kommunene på Hadeland var tidlig ute med klimaarbeid. Allerede i 2007 ble Gran, Lunner og Jevnaker Grønne energikommuner. Kommunene ansatte en egen klimarådgiver så tidlig som i 2009.

Fagdirektør Jørn Karlsen hos Statsforvalteren i Innlandet innledet om hvordan vi omstiller oss til lavutslippssamfunnet. Han understreket at det grønne skiftet gir mange muligheter for Innlandet og at kommunene i så måte har en viktig rolle.

 

Prosjektet Den dyktige bonden

Landbruksnæringa er viktig for Gran kommune. Prosjektet Den dyktige bonden er et klima- og miljøprosjekt for landbruket og er et samarbeid mellom Gran, Lunner, Jevnaker og Østre Toten. Landbruket i disse kommunene står for en forholdsmessig stor andel av de totale klimagassutslippene. Prosjektets hovedmål er å produsere mer mat med lavere klimagassutslipp, økt karbonbinding og redusert avrenning til vassdrag.

Einar Teslo og Marte Tøfte fra Landbrukskontoret for Hadeland presenterte prosjektet. De pekte på en lang rekke tiltak som er gjennomført i samarbeid med landbruket og de bruker informasjon og opplæring aktivt for å legge til rette for mer klimabevisste valg i landbruket.

Andre møter

I forbindelse med besøket ble det også gjennomført dialogmøter knyttet til barnevernsreformen, både administrativt og med kommunestyret. Statsforvalterens Inspirasjonskorps besøkte også Gran kommune.

Flere regionmøter

Statsforvalteren gjennomføres dette halvåret flere regionmøter. Her er møtene som er fastsatt - det planlegges også møter i de andre regionene.

  • Kongsvinger 30.september
  • Gjøvik 18.oktober
  • Lillehammer 22.oktober
  • Nord-Gudbrandsdal 19.november
  • Sør-Østerdal: 26.november

Kontaktpersonar