Vi blir flere eldre

Therese Sivertsen, spesialrådgiver i KS, og Hilde Engvik Lusæter, helse- og omsorgssjef i Dovre kommune, holdt innlegg på  Leve Hele Livet-samlingen for Innlandet.
Therese Sivertsen, spesialrådgiver i KS, og Hilde Engvik Lusæter, helse- og omsorgssjef i Dovre kommune, holdt innlegg på Leve Hele Livet-samlingen for Innlandet. Foto: Kristina Skamsar.

Leve hele livet er en samfunnsreform som skal bidra til en bedre og mer selvstendig alderdom for alle. Veldig mye bra arbeid forgår ute i kommunene. Nå skal reformen snart over i en ny fase.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.11.2022

Vi må forberede oss på at vi blir flere eldre. Å planlegge for en god alderdom blir stadig viktigere da vi blir færre «hjelpere». Mange kommuner er nå godt i gang med et helhetlig plan- og utviklingsarbeid, blant annet gjennom arbeidet med Leve hele livet. 24. og 25. oktober ble kontaktpersonsamling for Leve hele livet-reformen avholdt på Lillehammer.

Mange kommuner i Innlandet deltok på Leve hele livet-samlingen.
Mange kommuner i Innlandet deltok på Leve hele livet-samlingen. Foto: Kristina Skamsar.

Må forberede oss

På samlingen fikk kommunen høre gode innlegg om hvordan vi som samfunn bør ruste oss for en god alderdom.

Helsedirektoratet hadde konkrete råd og ga inspirasjon og tips til hvilke faktorer som er viktig for å lykkes med et godt liv som gammel. Gode nettverk og bosituasjon ble trukket frem som essensielle faktorer for et godt liv.

Gjøvik kommune fortalte om hvordan vi kan nå frem med god og relevant informasjon til eldre. De har lykkes med dette gjennom en nettportal på Gjøvik kommune sin nettside. Her finnes en aktivitetsoversikt for seniorer i Gjøvik, informasjon om flytting, hvordan leve letter, hvordan gjøre hjemmet litt enklere å leve i, inspirasjonstips, informasjon om tjenester som kan bidra til en lettere hverdag som for eksempel snømåking og vasking, digitalhjelp og fremtidsfullmakt.

På samlingen fikk vi også høre om både muligheter og utfordringer rundt rekruttering av frivillige. En løsning er å tenke bredere i frivilligheten. Tenke på tvers mellom sektorer, for eksempel å koble barn og unge sammen med eldre.

Moss kommune fortale om hvordan de har jobbet tverrsektorielt for å skape gode tjenester i kommunen. Å bygge nye bruer krever planlegging og spisskompetanse, og kommunen må bruke innbyggerne. De har spisskompetanse. For å jobbe på tvers av kommunale områder må alle områder med. Det å forankre arbeidet og ha ressurser som kan jobbe på tvers av områder er en suksessfaktor, var budskapet.

KS la frem Framtidsverktøyet 2040. Det er et samtale- og dialog verktøy som skal bevisstgjøre hvordan det står til i kommunen, for å lage strategier frem i tid. Basert på dine valg vil kommunen få opp et senario. Dette skal være et godt verktøy for å mobilisere, motivere og skape en offensiv holdning til gode valg.

Martin Skramstad i KS Innlandet holdt innlegg om å jobbe i en politisk styrt organisasjon. Det er veldig forskjellig hvordan en kommune drives. Det er viktig å forstå at vi er på samme lag og at det må skapes tillit i mellom politikere og administrasjon. Gjensidig respekt og forståelse for hverandres arbeidsoppgaver må vi ha - slik spiller vi hverandre gode, var budskapet fra Skarmstad.

Evalueringsforsker Bergljot Baklien presenterte ny veileder i egenevaluering for kommuner som jobber med Leve hele livet. Veilederen skal bidra til økt bevissthet om hva som hemmer og fremmer gjennomføringen av Leve hele livet lokalt.

Ny fase

Leve hele livet-reformen skal over i en ny reform som skal hete Bo trygt hjemme. Brukere, pårørende, ansatte og yrkesorganisasjoner, kommunene, frivillighet, fag- og forskningsmiljøer skal ha en helt sentral rolle i utviklingen av denne reformen. Regjeringen vil bygge videre på Leve hele livet og utvide grunnlaget for en ny og fremtidsrettet eldrepolitikk gjennom fire innsatsområder:

  • kompetente og myndiggjorte medarbeider
  • levende lokalsamfunn
  • boligtilpasning og planlegging
  • trygghet for tjenester og støtte til pårørende

Samskapingsverksted

Dag to av samlingen ble viet et samskapingsverksted i regi av Therese Sivertsen hos KS. Kommunene fikk en innføring i hva samskaping er, og de fikk anledning til å arbeide i grupper med aktuelle problemstillinger for sin kommune.

Kontaktpersonar