Verneforslag for to skogområder i Grimstad og Bygland kommuner

Høyringsfrist:
20. april 2024 23:59
Mot Voreheia, den vestre delen av Igletjenn naturreservat.
Mot Voreheia, den vestre delen av Igletjenn naturreservat. Foto: Ellen S. Paust.

Statsforvalteren i Agder foreslår vern av Igletjenn naturreservat i Grimstad og utvidelse av Underforlii naturreservat i Bygland. Det innebærer vern av særdeles frodig lågurteikeskog i Igletjenn naturreservat og bevaring av eldre blandingsskog og boreal løvskog ved Underforlii.

Publisert 23.02.2024

De to verneforslagene sendes på høring i tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven § 43. Til sammen vil vern av de to naturreservatene, som foreslått i høringen, bidra med om lag 350 daa nytt vernet areal i Agder.

Frivillig vern

Begge verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeier tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart med avgrensning for naturreservatet samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Verneverdier

Vegetasjonen i det foreslåtte verneområdet ved Igletjenn består av to delområder med ulike vernekvaliteter. Ved Surtebuåsen i øst dominerer rik edelløvskog med lågurteikeskog og alm-lindeskog. Edelløvskogen her er spesielt frodig, og er på vei til å bli naturskog. Det er knyttet et stort artsmangfold til lågurteikeskogen på Surtebuåsen. Her er det registrert flere sjeldne sopparter tilknyttet gammel eik og osp, som for eksempel ruteskorpe, kremlevokssopp og ospehvitkjuke. Det vestre delområdet omfatter en bratt østvendt liside med boreonemoral blandingsskog. Skogbildet i lisida er variert med både bartrær, edelløvtrær og boreale løvtrær. Der det er rasmark, finnes det delvis mye hassel og osp, men alm, eik, spisslønn og lind finnes også. Det foreslåtte verneområdet er vurdert som et verneverdig område med regional til nasjonal verdi (**/***).

Det foreslåtte utvidelsesområdet omfatter en bratt vestvendt liside. Fattige vegetasjonstyper med innslag av småbregneskog og noe lågurtskog dominerer skogbildet. Furu og bjørk er vanligste treslag, men det er også en del osp og gran i området. Skogstrukturen er god, og variert i alder. Gamle og døde trær finnes spredt innenfor verneforslaget. Det største artsmangfoldet finnes i et område med boreal løvskog, som delvis også inngår i eksisterende reservat. Her er det funnet gammelskogsarter tilknyttet eldre løvtrær som kystdoggnål (NT), snømykkjuke, ospebarkkjuke, begerfingersopp og stor fløyelslav. Området omfatter noe av tilsvarende vernekvaliteter som allerede eksisterende naturreservat, og vi mener at utvidelsen er et godt tillegg til eksisterende verneområde. Området er verdisatt som regionalt verneverdig (**).

Oppfyller mangler i skogvernet

Av de generelle manglene i skogvernet, vil foreslått verneområde ved Igletjenn fange opp lavlandsskog. Videre vil området bidra til å dekke inn regionale mangler knyttet til vern av rik edelløvskog med lågurteikeskog som også inngår i den rødlista naturtypen frisk rik edelløvskog.

Utvidelsesområdet av Underforlii naturreservat, vil bidra til å dekke inn manglene i skogvernet knyttet til lavereliggende skog på høy bonitet.

Formålet med høringen

Den offentlige høringen skal gi grunneiere, lokale og sentrale  interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 20. april 2024. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2023/5486.