Statsforvalteren arrangerte statsborgerseremoni for nye norske statsborgere 4. og 5. november i Kristiansand

Staten fikk dermed anledning til å ønske nye statsborgere velkommen til det norske samfunnet.

Publisert 15.11.2023

Statsborgerseremonien er viktig fordi vi ønsker å styrke båndet mellom de nye norske borgerne og det norske samfunnet. Og det betyr mye for de som velger å bli norske statsborgere. Statsforvalteren i Trøndelag har laget en fin video der tre nye landsmenn forteller om hvordan det var å bli "Trøndere". Du kan se den rørende filmen på lenken oppe til høyre på siden, eller trykke på denne lenken >

I løpet av perioden august 2022 til mars 2023 fikk vi ca. 1000 nye statsborgere i Agder.  Alle disse ble invitert til seremoniene i høst og det var ca. 175 som meldte seg på. Deltakerne kom fra 48 forskjellige land; flest fra Polen og Syria med henholdsvis 19 og 17 nye borgere.

Statsforvalter ønsket en spent forsamling velkommen. I velkomsttalen ble det lagt vekt på at overgangen til å bli norsk statsborger er viktig både for dem det gjelder og for det norske fellesskap; at sammen skal vi bygge et trygt samfunn. 

Man knytter seg til det norske fellesskapet ved å bli norsk statsborger.  Det den enkelte bringer med seg av kultur, språk, livssyn og kompetanse er en berikelse for samfunnet vårt. Den enkelte vil, som statsborger, være med på å forme framtidas Norge.  

Det forventes at de nye statsborgerne bruker sin plikt, rett og frihet til å gjøre en forskjell der de bor ved å engasjere seg i organisasjoner, skole, politikk, barneaktiviteter m.m.

Knut-Sigurd Bygland og Rasmus Solem underholdt med vakker sang og  Fouzia Hashi, som selv kom til Norge som flyktning fra Somalia i 1988, holdt en inspirerende og god tale. Ordførerne fra de aktuelle kommunene deltok.

Etter den formelle seremonien ble det kake og kaffe. Flere av deltakerne fikk tatt bilde sammen med ordfører og Statsforvalter og ga gode tilbakemeldinger. Alt tydet på at seremonien betydde mye for våre nye statsborgere.