Veileder for forløp i barneverninstitusjon

Veilederen for forløp i barneverninstitusjon er faglig normerende for alle institusjoner uavhengig av funksjon/målgruppe og eier. Den bygger på oppdatert faglig kunnskap og forskning på barnevernfeltet, og gir anbefalinger om hva som er god barnevernfaglig praksis. Den beskriver oppfølgingen av barnet fra inntak, underveis i tiltaket og overgangen til eventuelle videre tiltak.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.12.2021

Med dette oversender BUF dir veileder for forløp i barneverninstitusjon. Veilederen erstatter nasjonal veileder institusjon av 1. januar 2021. Denne veilederen gjelder fra 1. januar 2022 og vil bli oppdatert i takt med ny kunnskap og utvikling av tjenestene.

 

Veilederen er delt i tre:

Del 1 gir nasjonale faglige anbefalinger for alle barneverninstitusjoner i Norge uavhengig av målgruppe og eier.[1]

Del 2a gir nasjonale faglige anbefalinger for alle omsorgsinstitusjoner i Norge.

Del 2b gir nasjonale faglige anbefalinger for alle behandlingsinstitusjoner i Norge.

Støttedokumenter til de spesifikke forløpene (2a- omsorg og 2b-behandling) er forslag til verktøy som kan benyttes, for å kunne utføre oppgavene og ivareta viktige elementer i forløpet på en faglig god måte. Til orientering er støttedokumentene fremdeles under utvikling, og vil bli formidlet forløpende. Det orienteres samtidig om at opplæringsansvarlige i spisskompetansemiljøene vil gi eksempler på relevante støttedokumenter gjennom opplæringen med aktuelle aktører.

 

Veilederen har som mål å bidra til at barn og deres familie møter en felles standard for institusjonsopphold uavhengig av hvilken hjemkommune de tilhører. Forløpet gir anbefalinger for oppfølging av barnet gjennom hele oppholdet på institusjonen. Medvirkning, kartlegging, samarbeid med familie, skole og barnevern- og helsetjenester, i tillegg til skriftlig og etterprøvbar dokumentasjon, er viktig gjennom hele forløpet.

 

Veilederen vil være retningsgivende i avveiningene av hva institusjonene må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet. Valg av løsninger som i vesentlig grad avviker fra veilederen forventes å bli begrunnet og dokumentert. Med grunnlag i det lovfestede forsvarlighetskravet vil også tilsynsmyndighetene og godkjenningsmyndighetene kunne konstatere avvik med hjemmel i forsvarlighetskravet, enten alene eller i kombinasjon med barnevernlovens øvrige bestemmelser.

 

Veilederen legger ikke føringer på type systemstøtte, men er teknologinøytral og kan således følges av både private og kommunale tilbydere. Private og kommunale institusjoner må ha et system og rutiner som sikrer god dokumentasjon gjennom hele forløpet.

 

Bufetats spisskompetansemiljøer har satt av ressurser og utarbeidet en implementeringsplan hvor det fremgår på hvilken måte de skal bistå de private og kommunale aktører i opplæring av forløpene. Dette betyr at dialog og eventuelle spørsmål knyttet til forløpene rettes til Spisskompetansemiljøet for endringsarbeid i omsorgsinstitusjoner ved avdelingsleder Kristin Annie Karlsen, kristin.annie.karlsen@bufetat.no, tlf. 46615296 og Spisskompetansemiljøet for behandling for ungdom ved teamkoordinator Marianne Stallvik, marianne.stallvik@bufetat.no, tlf. 46615306. 

 

 Informasjon om veilederen vil også bli delt gjennom nyhetsbrev som sendes ut til det kommunale barnevernet BUF dir.

 

[1] Gjelder for målgruppene akutt, omsorg, og atferd og rus.