Informasjonsbrev uke 8/2022

Innhold

  • Oppdatering av skogopplysninger i AR5
  • Landbruksministeren kommer til Trøndelag
  • Påmelding til Landbrukskonferansen 2022
  • Produksjonstilskudd og avløsertilskudd: Fordeling av kompensasjon etter tilleggsforhandlinger
  • Produksjonstilskudd og avløsertilskudd: Reviderte rundskriv for 2022
  • Melding fra L.Dir. om behandling av RMP- og OBB-søknader i perioden 21.2.-14.3.
  • Digital møteplass 4. mars. Tema: melkeproduksjon og løsdriftskravet
  • Drenering – fellesskriv til Landbruks- og matdepartementet 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 22.02.2022

Snarveg til:

Oppdatering av skogopplysninger i AR5

NIBIO har nå startet oppdatering av skogtemaer i AR5. Datagrunnlaget som benyttes i oppdateringen er i hovedsak SR16 (SkogRessurskart).  I praksis vil dette medføre at muligheten for andre oppdateringer i SFKB (Sentral Felles KartdataBase) låses i en kort periode. Kommunen vil bli kontaktet av NIBIO når endringene skal legges inn. Det som endres er: 
  • Åpen fastmark → skog (eksempel tilplanting og gjengroing)
  • Skog → Åpen fastmark
  • Myr → Tresatt myr (eksempel grøfta og tilplanta myr)
  • Lauvskog → Barskog (treslagskifte) 
 
Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

Landbruksministeren kommer til Trøndelag

Landbruks- og matminister Sandra Borch besøker Trøndelag den 23. og 24. februar. Onsdag 23. februar skal ministeren besøke Landbruksdirektoratet og InnoCamp på Steinkjer, Mære Landbruksskole, Ecopro AS i Verdal og Kilnes gård i Hegra. På torsdag står Røros på programmet, hvor Borch skal besøke Stensås Reinsdyrslakteri, Galåvollen gård og Rørosmat SA. Fra Statsforvalteren i Trøndelag deltar landbruksdirektør Tore Bjørkli, og statsforvalter Frank Jenssen og reindriftsdirektør Siv Merethe G. Belbo på deler av besøket. Program for besøket finner du her.
 
Kontaktperson: Tore Bjørkli  

Påmelding til Landbrukskonferansen 2022

Vi fikk svært gode tilbakemeldinger på Landbrukskonferansen 2021, som var en digital konferanse. Samtidig var det mange som i sin tilbakemelding skrev at de gledet seg til å kunne møtes fysisk på konferanse i 2022. Det sosiale er en viktig del av konferansen. Det er derfor en stor glede å kunne ønske velkommen til Landbrukskonferansen 2022 på Scandic Hell Hotell 5. - 6. april.  
 
 
NB: Påmeldingsfrist 10. mars 
 
Vi håper å se deg på konferansen! 
 
Kontaktpersoner: Magnhild Melandsø og Ivar Stokkan  

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd: Fordeling av kompensasjon etter tilleggsforhandlinger

Staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ble i oktober 2021 enige om en foreløpig kompensasjon på 754 millioner kroner over statsbudsjettet som følge av ekstraordinære kostnadsøkninger i landbruket. Du kan lese mer om fordelingen av satsene på våre nettsider og på regjeringens nettsider.

Kontaktpersoner: Trude Larsen, Anne Solstad og Odd Lutnæs Sakshaug 

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd: Reviderte rundskriv for 2022

I forbindelse med søknad om produksjons- og avløsertilskudd med søknadsfrist 15. mars 2022, er følgende rundskriv publisert på Landbruksdirektoratets nettside: Rundskriv 2022-11: Produksjonstilskudd og avløsertilskudd – forvaltningsansvar og saksbehandling.

Det er også gjort en oppdatering i eksisterende rundskriv 2021-47 Produksjonstilskudd og avløsertilskudd - kommentarer til regelverk. Hvilke endringer som er gjort framgår av det innledende kapittelet «Oversikt over endringer».

Søkeveiledningen for produksjons- og avløsertilskudd er også oppdatert til søknadsåret 2022.

Kontaktpersoner: Trude Larsen, Anne Solstad og Odd Lutnæs Sakshaug 

Melding fra L.Dir. om behandling av RMP- og OBB-søknader i perioden 21.2.-14.3.

Fristen er ute for «endelig godkjenning» av regionalt miljøtilskudd (RMP)- og organisert beitebruk (OBB). Fra nå og inntil 11. mars skal Landbruksdirektoratet jobbe med å gjennomføre resten av utbetalingsoppgaven.  
 
Landbruksdirektoratet ber kommunene om ikke å «endelig godkjenne» søknader i perioden 21.02.2022 – 14.03.2022. I denne perioden kan kommunen behandle søknadene inn til status «foreløpig godkjenning». 
 
Fredag 25. februar er frist for endring av kontonummer i LREG- tjenester. 
 
Landbruksdirektoratet melder også om at kommunene har gjort en kjempeinnsats ved behandlingen av søknadene, de skal ha mye ros for det. 
 
Kontaktpersoner: Anders Mona  og Eva Dybwad Alstad

Digital møteplass 4. mars. Tema: melkeproduksjon og løsdriftskravet

Velkommen til ny digital møteplass fredag 4. mars! Merk tida: kl. 12-13. Denne gangen er temaet utfordringer i melkeproduksjon i lys av kravet om løsdrift. Vi legger vekt på utfordringer for små og mellomstore bruk.  
 
Vi sender ut teamsinvitasjon i Outlook til alle saksbehandlere i kommunal landbruksforvaltning. Dere melder dere på ved å godta innkallingen.    
 
 
Kontaktpersoner: Marit Nestande og Eivind Vågø 

Drenering – fellesskriv til Landbruks- og matdepartementet

Statsforvalterne i Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland har i fellesskap skrevet brev til Landbruks- og matdepartementet i forkant av årets jordbruksforhandlinger.  Vi etterlyser en evaluering og en oppdatering av dreneringsordningen, den eneste av tilskuddsordningen der pengene ikke brukes opp.  
 
God drenering gir større avlinger, mindre avrenning og erosjon og mindre utslipp av klimagasser. Denne viktige ordningen er en del av jordbrukets bidrag til bærekraftig matproduksjon. 
 
 
Kontaktperson: Ivar Stokkan 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.