Informasjonsbrev uke 6/2022

Innhold

  • Endelig godkjenning av foreløpige godkjente søknader om miljøtilskudd
  • Endelege satsar for regionale miljøtilskot Trøndelag 2021
  • Program for landbrukskonferansen 5. - 6. april – ny dato
  • Oppdatert aktivitetsstatistikk for skogbruket i Trøndelag
  • Velkommen til Landbruksøkonomidagen 24. mars!
  • Delvis bruksrasjonalisering - nytt vedtak etter jordloven § 12 fra Landbruksdirektoratet
  • Belastningsfullmakter og tildelingsbrev på landbruksområdet i 2022
  • Digital møteplass - innlegg fra møte 4. februar er lagt ut på nettsida vår
  • Oppdaterte rundskriv for tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel
  • Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 09.02.2022

Snarveg til:

Endelig godkjenning av foreløpige godkjente søknader om miljøtilskudd 

Melding fra Landbruksdirektoratet: 
 
Tiden for hovedutbetalingen av RMP- tilskudd, fredag 11. mars, nærmer seg. I forbindelse med det vil vi nevne noen viktige momenter: 
  • Fredag 18. februar er fristen for «endelig godkjenning» av søknader som skal bli med på hoved utbetalingen. Kommunen skal «endelig godkjenne» kun søknader fra søknadsomgangen 2021, i denne perioden. Søknader fra tidligere søknadsomganger skal «endelig godkjennes» etter hovedutbetalingen.
  • Fredag 25. februar er fristen for endring av kontonummer i Altinn og LREG- tjenester (kommunen).
  • Fra og med 14. mars kan kommunen «endelig godkjenne» de søknader, fra søknadsomgangen 2021, som ikke ble med i hoved utbetalingen. Søknader fra tidligere søknadsomganger kan også «endelig godkjennes» fra denne datoen. 
For å sikre at hovedutbetalingen skjer uten problemer, er det viktig at kommunen tar hensyn til disse momentene. Husk at den som skal endelig godkjenne må ha personlig budsjettdisponeringsmyndighet! 
 
Kontaktperson: Anders Mona
 

Endelege satsar for regionale miljøtilskot Trøndelag 2021 

Dei endelege satsane for regionalt miljøtilskot for 2021 vart auka med 6,5 prosent frå foreløpige satsar. Grunnen til auken er at jordbruksoppgjeret i 2021 gav Trøndelag ca 5 mill i auka ramme. Ramma for Trøndelag er på 77,8 mill kroner. Det er innvilga litt over 77.9 millionar kroner, men frå innvilginga blir det trekt ca kr 900 000 i avkortingar, dvs sjølve utbetalinga blir på litt over 77 mill kr. Dei resterande 800 000 kr er sett av til klagebehandling.  
 
Les mer her. 
 
Kontaktperson: Anders Mona
 

Program for landbrukskonferansen 5. - 6. april –ny dato 

Vi har tidligere annonsert at landbrukskonferansen blir 29. - 30. mars. Med bakgrunn i hotellkapasitet har vi besluttet å flytte konferansen til ei uke senere, altså 5. - 6. april, på samme sted: Scandic Hell Hotell, Stjørdal.  
 
Programmet får du ved å klikke her.
 
Nærmere informasjon om påmelding til konferansen kommer i senere informasjonsbrev. Vi sender også ut invitasjonsbrev til kommunene. 
 
Vi beklager hvis utsettelsen skaper problemer for noen og ser frem til å møtes!  Vi må fortsatt ta forbehold om koronasituasjonen. 
 
Kontaktperson: Magnhild Melandsø
 
 

Oppdatert aktivitetsstatistikk for skogbruket i Trøndelag 

Avvirkninga i Trøndelag gikk opp med 13% fra 2020 til 2021. Nyplanting, suppleringsplanting og ungskogpleie gikk ned fra 2020 til 2021, noe som blant annet skyldes den vanskelige tilgangen på utenlandsk arbeidskraft i 2021. Les mer her.
 
 

Velkommen til Landbruksøkonomidagen 24. mars! 

Vi har tidligere sendt ut informasjon om landbruksøkonomidagen. Den blir i år avholdt den 24.mars på Hotell Scandic Hell i Stjørdal. Det er Innovasjon Norge, NIBIO, Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag som står bak fagdagen.  
 
Dette er noen av innlederne:  
  • Konserndirektør for Næringspolitikk og Markedsregulering i Felleskjøpet, Eli Reistad, vil prate om Trender i landbruket og betydning for den enkelte bonde. 
  • Siri Voll Dombu er seniorrådgiver NIBIO og sitter i Inntekstutvalget. Hun vil prate om Inntektsutvalget som premissgiver for inntektsutviklinga i landbruket. 
  • Administrerende direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes, kommer for å prate om norsk svineproduksjon og om prosjekt friskere gris med SPF.  
Et fullstendig program ligger her. Påmelding via kurskalenderen hos Statsforvalteren.
 
Påmeldingsfrist 1. mars.  Vi ser fram til å interessant dag i Stjørdal den 24. mars!  
 
Kontaktperson: Marit Nestande
 
 

Delvis bruksrasjonalisering - nytt vedtak etter jordloven § 12 fra Landbruksdirektoratet 

Det ble søkt om å få dele fra ett av tre våningshus fra en landbrukseiendom i Eigersund kommune i 2020. I tillegg skulle en parsell av eiendommen videreselges som tilleggsareal. Resteiendommen på om lag 44 dekar skulle overtas av søkernes datter. 
 
Denne oppdelingen av en landbrukseiendom ble innvilget av kommunen, men omgjort og avslått av Statsforvalteren i Rogaland. Direktoratet stadfestet dette. Vedtaket inneholder en del betraktninger rundt jordloven § 12 og forholdet til de nasjonale hensynene som kan være verdt å merke seg.  
 
Ta kontakt med oss dersom dere vil ha tilsendt vedtaket. 
 
Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Linda S. Lilleenget 
 
 

Belastningsfullmakter og tildelingsbrev på landbruksområdet i 2022 

Statsforvalteren har sendt brev til kommunene om "Forvaltning av statlige tilskuddsordninger på landbruksområdet i 2022”. Du kan lese hele brevet og vedleggene her.  
 
 
 

Digital møteplass - innlegg fra møte 4. februar er lagt ut på nettsida vår   

Første møte i Digital møteplass for kommunal landbruksforvaltning ble arrangert forrige uke. Tema for møte var “Landbruksplanen som virkemiddel i landbruksbasert næringsutvikling”.  
 
Innleggene er lagt ut her
 
Kontaktpersoner: Marit Nestande 
 

Oppdaterte rundskriv for tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel 

Rundskriv 2022/4 Kommentarer til regelverk og 2022/5 Forvaltning og saksbehandling er oppdatert. Det er ikke gjort endringer i hverken forskriften eller rundskrivene. Vi har kun laget flere eksempler som er ment å gjøre saksbehandlingen enklere. 
 
 I kommentarrundskrivet er det laget eksempler knyttet til krav om næringsinntekt i § 3 og til dispensasjonsadgangen i § 9. I saksbehandlerrundskrivet er det laget et forslag til mal for avslagsvedtak under pkt. 7 om «vedtak og utbetaling». Under pkt. 5 om dispensasjon, blir det bedt om en begrunnelse når saksbehandler velger å overstyre Agros ved å krysse av for «dispensasjon ikke nødvendig» i de tilfellene inntektskravet ikke er oppfylt.   
 
Link til rundskrivene her
 
Kontaktperson: Anne Solstad 
 
 

Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 

Landbruksdirektoratets digitale kunnskapskonferanse arrangeres 3.mars, 09.00 – 13.00. Hovedtema er: Hva endrede markeds –og rammebetingelser betyr for norsk landbruk og matproduksjon. På konferansen vil Landbruksdirektoratet presentere aktuelle analyser av markedene i Norge og internasjonalt, og få belyst dette av sentrale aktører, blant annet landbruks- og matminister Sandra Borch. Kunnskapskonferansen er ment å være en møteplass for aktører i mat -og drikkeindustrien, landbruket, handelen og i forvaltningen. 
 
Her finner du all informasjon om konferansen og påmeldingsskjema 
 
Kontaktperson: Tore Bjørkli 
 
 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.