Informasjonsbrev uke 49/2021

Innhold:

  • Kandidater til prisen Årets Økobonde 2021
  • Invitasjon til “landhandleri” med tema fra jord- og konsesjonsloven
  • Produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket - oppdatert rundskriv og videreutvikling av eStil-PT
  • To nye avgjørelser etter konsesjonsloven fra Landbruksdirektoratet
  • Utmark i endring – boklansering

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.12.2021

Snarvei til ukas infosaker:

Kandidater til prisen Årets Økobonde 2021

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker kandidater til prisen «Årets økobonde 2021». Prisen deles ut til den eller de som gjør en god innsats for utvikling og omdømmebygging av det økologiske landbruket i Trøndelag. Vi ønsker kandidater fra ulike økologiske produksjoner.

Forslag på kandidater med en begrunnelse sendes innen 20. januar 2022.

Mer informasjon på vår hjemmeside.

Kontaktpersoner: Gunhild Halvorsen og Ivar Stokkan

 

Invitasjon til “landhandleri” med tema fra jord- og konsesjonsloven

Vi inviterer ansatte og politikere i kommunene til et teams-møte onsdag 2. februar fra 12.00 til 14.00 hvor vi setter tema fra jord- og konsesjonsloven på dagsorden.

Mer informasjonen på vår hjemmeside.

Påmelding innen 20.01.2022.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket - oppdatert rundskriv og videreutvikling av eStil-PT

Oppdatert rundskriv

I forbindelse med endringer i miljøkravbestemmelsene i § 4 tredje og fjerde ledd i forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket har Landbruksdirektoratet publisert nytt rundskriv med kommentarer til regelverket:

Rundskriv 2021-47:

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd - kommentarer til regelverk

Hvilke endringer som er gjort, framgår av det innledende kapittelet «Oversikt over endringer».

Søkeveiledningen er også oppdatert i tråd med endringene i miljøkravbestemmelsene. I løpet av neste uke vil også omtalen av avkortinger i rundskriv 2021-6 Produksjonstilskudd og avløsertilskudd – forvaltningsansvar og saksbehandling oppdateres i tråd med endringene i miljøkravene, og da vil også de nye avkortingstypene bli tilgjengelige for saksbehandler i fagsystemet.

Ønske om innspill til videreutvikling av eStil-PT

Vi har fått beskjed om at det er satt av midler til videreutvikling av eStil-PT i 2022, og Landbruksdirektoratet ønsker innspill fra oss om gode ideer. De skriver at de “ønsker å bruke midlene til å forbedre søkeprosessen for søkerne, forenkle arbeidet til saksbehandler og statsforvalter og øke sikkerheten og kvaliteten i fagsystemet. I den forbindelse så vil jeg gjerne høre fra dere hvis dere har forslag til nye funksjonaliteter, nye rapporter, nye kontroller eller har andre innspill”.

Har dere innspill og tanker om dette, ber vi om at dere kommer med disse til oss innen 15. januar 2022, så vil vi ta med de inn i vår tilbakemelding til Landbruksdirektoratet.

Kontaktpersoner: Trude LarsenAnne Solstad og Odd Lutnæs Sakshaug 

 

To nye avgjørelser etter konsesjonsloven fra Landbruksdirektoratet

Den ene saken er en klagesak fra Statsforvalteren i Møte og Romsdal avgjort av Landbruksdirektoratet. Konsesjonseiendommen var en mindre utmarkseiendom i Sykkylven kommune som var kjøpt som tilleggsareal til en landbrukseiendom. I forbindelse med konsesjonsbehandlingen hadde det meldt seg en annen interessent som også ønsket å styrke sitt bruk med tilleggsareal. Konsesjonssøknaden ble avslått til fordel for denne interessenten. Saken er et godt eksempel på hvordan slike vurderinger skal gjøres.

Den andre saken er fra Trysil kommune. Her var det søkt om konsesjon på en skogeiendom på 1294 dekar. Konsesjon ble avslått fordi ervervet ikke ga en driftsmessig god løsning, og at hensynet til bosetting i området ikke ble ivaretatt.

Ta kontakt med oss dersom dere ønsker å få vedtakene tilsendt.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Utmark i endring – boklansering

- Det er i ferd med å skje store endringar i den norske utmarka. Hyttebygging, rovdyr, beiting og aukande konfliktnivå mellom tradisjonelle og nye brukarar fører til heftige debattar om bruken av utmarka og utmarksressursane.

Dette skriver redaktørene av boka “Utmark i endring” som ble lansert på Litteraturhuset i Trondheim sist uke.

I boka “Utmark i endring” kan du lese om noen av resultatene fra forsknings-prosjektet “FUTGRAZE – Mot ei felles framtid mot utmarksbeite”, et forskningsprosjekt ledet av Bjørn Egil Flø (NIBIO), hvor flere kommuner og Statsforvalteren i Trøndelag, samt beitelag i fylket har bidratt med innspill og data.

Frode Flemsæter (Ruralis) og Bjørn Egil Flø (NIBIO) her redigert innholdet i boka. Du kan laste ned boka gratis som e-bok her.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.