Informasjonsbrev uke 43/2023

Innhold: 

  • Fylkesnytt fra Trøndelag
  • Talkodar for ordningane i regionalt miljøtilskot
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder - rapport for 2023 og behov 2024
  • Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket - SMIL - rapport for 2023 og behov 2024
  • Tilskudd til drenering av jordbruksjord – sluttbehov for 2023 og prognose for behov i 2024
  • Minner om åpen dag for nyansatte i kommunal landbruksforvaltning tirsdag 7. november i Trondheim
  • Kunnskapsgrunnlaget for trøndersk landbruk - Digital møteplass 3. november
  • Landbrukskonferansen 2024
  • Landbruksøkonomidagen 2024

 

Publisert 24.10.2023

Snarveg til: 

 

Fylkesnytt fra Trøndelag

Fylkesnytt fra Trøndelag er nå publisert på regjeringen.no. Du kan lese denne utgaven av fylkesnytt på: Fylkesnytt fra Trøndelag 2/2023 - regjeringen.no

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen 

 

Talkodar for ordningane i regionalt miljøtilskot

Vedlagt er liste over kodane for ordningane for regionale miljøtilskot i Trøndelag. Denne lista kan gjera det lettare å søkje på “Miljøtema/Aktivitetsområde/Tiltak” under “avansert søk” i eStil RMP.

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Tilskudd til tiltak i beiteområder - rapport for 2023 og behov 2024

Innen 10. november skal kommunene gi en kort rapport for 2023 og melde inn behov for midler til «tiltak i beiteområder» i 2024. Dette tallgrunnlaget skal brukes i vår rapportering til Landbruksdirektoratet innen 20. november, samt gi grunnlag for fordeling av neste års fylkesramme på kommunene i Trøndelag.

Innmelding skjer ved bruk av innmeldingsskjema, du kan laste ned skjema i word-format ved å trykke på lenken. Det blir sendt ut brev til kommunene denne uka med mer informasjon om ordningen og utfylling av skjema.

Ny omfordeling av midler etter 10. november - Vi ber også om at kommunene melder inn om gjenstående søknader i 2023 (med saksnr i Agros), der det er behov for ekstra tildeling fra Statsforvalteren. Slik vi varslet i brev av 3.10.23 vil vi trekke inn alle midler fra kommunal ramme etter 10. november og foreta en omfordeling mellom kommunene slik at kommuner som fremdeles har ubehandlede søknader liggende kan få tilført ekstra midler.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad 

 

Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket - SMIL - rapport for 2023 og behov 2024

Innen 10. november skal kommunene gi en kort rapport for 2023 og melde inn behov for midler til «SMIL» i 2024.

Dette tallgrunnlaget skal brukes i vår rapportering til Landbruksdirektoratet innen 20. november, samt gi grunnlag for fordeling av neste års fylkesramme på kommunene i Trøndelag.
Innmelding skjer ved bruk av innmeldingsskjema som er lagt ut på nettsiden vår om SMIL (se under dokumenter til høyre på siden). Det sendes ut brev til kommunene denne uka med mer informasjon om ordningen og utfylling av skjema.

Ny omfordeling av midler etter 10. november - Vi ber også om at kommunene melder inn om gjenstående søknader i 2023 (med saksnr i Agros), der det er behov for ekstra tildeling fra Statsforvalteren. Slik vi varslet i brev av 3.10.23 vil vi trekke inn alle midler fra kommunal ramme etter 10. november og foreta en omfordeling mellom kommunene slik at kommuner som fremdeles har ubehandlede søknader liggende kan få tilført ekstra midler.

Kontaktperson: Marit Røstad 

Tilskudd til drenering av jordbruksjord – sluttbehov for 2023 og prognose for behov i 2024

Innen 10. november ber vi om at kommunene melder inn behov for midler til tiltak som forventes å starte opp høsten 2023, samt prognoser for 2024.

Mange har meldt inn behov for midler i 2023 og fått økte rammer. Noen gjenstår enda, men med god fordeling vil midler rekke til alle kommuner. Vi har brukbar oversikt, men liksom med SMIL og som med tilskudd til tiltak i beiteområder, så vil innmelding av behov til dreneringstilskudd framover bli gjort på samme vis.

Innmelding av sluttbehov i 2023 og behov for 2024 skjer ved bruk av enkelt innmeldingsskjema som utsendes til kommunene denne uke.

Dreneringsordningen har ingen søknadsfrist i året og rammer er ikke utnyttet fullt ut de siste årene. For 2023 har vi derimot opplevd sterk økning i antall søknader og med økte satser så har vi i Trøndelag søkt om og fått økt ramme fra sentrale midler fra Landbruksdirektoratet. Så langt i år har Viken og Trøndelag fått økt ramme med hhv 5 og 4 millioner kroner. Totale tilsagn så langt i Trøndelag er på 22,7 mill. mot 13, 0 mill. for hele 2022. Udisponerte midler utgjør pr dato 4,3 mill. fordelt på 38 kommuner; midler som skal fordeles etter behov.

Vi ber om forståelse for mange krav om rapportering, men det bidrar til at alle søknader kan behandles etter hvert og vi får drenert et så stort areal som mulig i fylket.

Kontaktperson: Ivar Stokkan 

Minner om åpen dag for nyansatte i kommunal landbruksforvaltning tirsdag 7. november i Trondheim

Landbruksavdelinga inviterer nyansatte i kommunal landbruksforvaltning til åpen dag, den 7. november, på Statens Hus i Trondheim.

Arrangementet starter kl. 10 og avsluttes senest kl. 15. Det blir servert lunsj, og det er gratis å delta.

Påmeldingsfrist: 31.oktober.

Påmelding og program her: Åpen dag for nytilsatte i kommunal landbruksforvaltning | Statsforvalteren i Trøndelag

Kontaktperson: Siri Bruem 

 

Kunnskapsgrunnlaget for trøndersk landbruk - Digital møteplass 3. november

Velkommen til ny digital møteplass fredag 3. november! Denne gangen skal vi få en presentasjon av Kunnskapsgrunnlaget for trøndersk landbruk. Roald Sand fra SINTEF har vært med å utarbeide rapporten og vil fortelle mer om den.

Hold av tida kl. 9-10. Teamsinvitasjon blir sendt ut neste uke.

Kontaktperson: Marit Nestande

 

Landbrukskonferansen 2024

Landbrukskonferansen blir i 2024 på Quality Airport Hotel Værnes den 12.-13. mars. Sett av datoene! Vi gleder oss til å se dere!

Kontaktperson: Marit Nestande E-post: manes@statsforvalteren.no


Landbruksøkonomidagen 2024

Landbruksøkonomidagen i 2024 på Scandic Hell Hotel den 15. februar. Sett av datoen! Vi gleder oss til å se dere også der!

Kontaktpersoner: Marit Nestande 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.