Informasjonsbrev uke 43/2022

Innhold:

  • Velkommen til regional jordvernkonferanse 13. desember 2022
  • Fordeling landbruksnøkkelen 2023
  • Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket - SMIL - rapport for 2022 og behov 2023
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder - rapport for 2022 og behov 2023
  • Informasjon fra Landbruksdirektoratet om Smartbells AS
  • Velkommen til digital møteplass - nye næringer i landbruket
  • Rapport fra NIBIO om årets barkbilleregistrering
  • Eiendommer med bolighus i dårlig stand – hvilken betydning har det for boplikten og konsesjonsvurderingen?
  • Fylkesnytt fra Trøndelag på Regjeringen.no

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 26.10.2022

Snarveg til:

 

Velkommen til regional jordvernkonferanse 13. desember 2022

Vi ser nærmere på hvilken betydning jordvernet har i dag, med både globale, nasjonale, regionale og lokale briller. Er tida inne for å revurdere allerede avklart arealbruk? Og hvilket handlingsrom har kommunene til å gjøre dette? Vi inviterer spesielt folkevalgte som har påvirkning på arealplanleggingen, i tillegg til ansatte i kommunal og regional forvaltning, utbyggere, faglag og organisasjoner. Fint om dere kan bistå med å videresende til aktuelle politiske utvalg etc.

Mer info og påmelding her. 

Kontaktperson: Margrethe Halsan

 

Fordeling landbruksnøkkelen 2023

Landbruks- og matdepartementet har sendt over fordeling etter landbruksnøkkelen i 2023 jf. statsbudsjettet 2023 (Grønt hefte 2023).

Landbruksnøkkelen er et uttrykk for statens forventninger til ressursbruk på landbruksområdet.

Fordelingen finner du her.

Kontaktperson: Tore Bjørkli

 

Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket - SMIL - rapport for 2022 og behov 2023

Innen 10. november må kommunene melde inn behov for midler til «SMIL» i 2023. Vi ber også om at kommunene anslår hvor mye midler som gjenstår på kommunal ramme per 31.12.2022.

Dette tallgrunnlaget skal brukes i vår rapportering til Landbruksdirektoratet innen 21. november, samt gi grunnlag for fordeling av neste års fylkesramme på kommunene i Trøndelag.
Innmelding skjer ved bruk av innmeldingsskjema som er lagt ut på nettsiden vår om SMIL (se under dokumneter til høyre på siden). Det sendes ut brev til kommunene denne uka med mer informasjon om ordningen og utfylling av skjema.

Kontaktperson: Marit Røstad 

 

Tilskudd til tiltak i beiteområder - rapport for 2022 og behov 2023

Innen 10. november skal kommunene gi en kort rapport for 2022 og melde inn behov for midler til «tiltak i beiteområder» i 2023. Vi ber også om at kommunene anslår hvor mye midler som gjenstår på kommunal ramme per 31.12.2022.

Dette tallgrunnlaget skal brukes i vår rapportering til Landbruksdirektoratet innen 21. november, samt gi grunnlag for fordeling av neste års fylkesramme på kommunene i Trøndelag.
Innmelding skjer ved bruk av innmeldingsskjema. Det er sendt ut brev til kommunene denne uka med mer informasjon om ordningen og utfylling av skjema.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Informasjon fra Landbruksdirektoratet om Smartbells AS

Landbruksdirektoratet har sendt oss opplysninger om at selskapet Smartbells AS er under konkursbehandling. Landbruksdirektoratet anbefaler at man avventer situasjonen og ikke innvilger tilskudd til å erstatte radiobjeller fra Smartbells før konkursbehandlingen er ferdig eller før dersom det blir avklart om Smartbells ikke videreføres.

Les mer her.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Velkommen til digital møteplass - nye næringer i landbruket

Fredag 4. nov kl 09.00 - 10.00

Denne gangen vil vi få presentasjon fra Verdal kommune som har gjort en nyorganisering bl.a. for å koble landbruket tettere på andre næringer i kommunen og hva kommunen gjør på området.

Fra Stjørdal kommune får vi høre om utviklingsarbeid innen mat og reiseliv i Frosta, Stjørdal og Meråker.

Hele programmet finner dere her.

Her er link for å delta

Kontaktperson: Kari Kolle

 

Rapport fra NIBIO om årets barkbilleregistrering

NIBIO har publisert rapporten om årets barkbillesesong. Rapporten finnes på hjemmesiden til barkbilleovervåkingen, og kan lastes ned her. Det har vært fanget lite biller I Trøndelag I år, hele 40% mindre enn I fjor, noe som trolig skyldes en våt og kald start på våren og sommeren. Flest biller ble fanget I Selbu, hvor fangstene var relativt høye.

NIBIO og Statsforvalteren ønsker å takke for innsatsen i årets barkbilleovervåkning!

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Eiendommer med bolighus i dårlig stand – hvilken betydning har det for boplikten og konsesjonsvurderingen?

Landbrukseiendom kan i visse tilfeller overtas uten at det må søkes konsesjon, dersom ny eier flytter til eiendommen og bor der i fem år. En betingelse for denne boplikten er at eiendommen har bebyggelse som er eller har vært i bruk til helårsbeboelse. Av og til argumenterer ny eier for at bolighuset er så dårlig på grunn av alder og forfall at eiendommen må anses for å være ubebygd. I et slikt tilfelle kan eiendommen erverves konsesjonsfritt uten boplikt.

Hvordan skal konsesjonsmyndighetene forholde seg til dette? Statsforvalteren i Oslo og Viken behandlet nylig en sak hvor kommunens vedtak med vilkår om boplikt ble stadfestet. Landbruks- og matdepartementet opphevet Statsforvalterens vedtak på grunn av saksbehandlingsfeil. Avgjørelsene er illustrerende i forhold til hva som kreves av saksopplysninger og begrunnelse i de tilfellene hvor konsesjonsmyndighetene ønsker at boplikten skal oppfylles.

Ta kontakt dersom dere ønsker å få vedtakene tilsendt.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Fylkesnytt fra Trøndelag på Regjeringen.no

Regjeringen har publisert fylkesnytt fra Trøndelag på sine nettsider. Det er Statsforvalteren i Trøndelag som har bidratt med tekster og bilder til denne publikasjonen. Du finner denne utgaven av fylkesnytt på regjeringen.no

Kontaktperson: Tore Bjørkli

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.