Informasjonsbrev uke 4/2023

Innhold:

  • Produksjons- og avløsertilskudd
  • Gi innspill til ny forvaltningsplan for rovvilt – region 6 Midt-Norge
  • Webinar sjukdomsavløysing 26. januar
  • Vi har byttet regnskapsår i ØKS
  • Over tre millioner kr i renteinntekt fra skogfondet i Trøndelag
  • Skogbruksaktiviteten i Trøndelag 2023 – Oppdatert statistikk
  • Fradeling av tilleggsnæringer fra landbrukseiendom – hvordan vurdere dette etter jordloven § 12?
  • Landbruks- og matdepartementet ga avslag i to konsesjonssaker fordi det var søkt etablert sameie i eiendommene.
  • Statsforvalteren i Trøndelag søker ny landbruksdirektør

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 24.01.2023

Snarveg til:

 

Produksjons- og avløsertilskudd

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt de endelige satsene for utbetalingen av produksjons- og avløsertilskudd for 2022. Satsene for driftstilskudd til melkeproduksjon, for ku- og geitemelk, har økt med 3 500 kroner per foretak. Utover det er de endelige satsene lik de foreløpige satsene. Oversikt over de endelige satsene er tilgjengelig på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

eStil PT er åpnet for endelig godkjenning av søknader. Søknader som skal være med i hovedutbetalinga må være endelig godkjent senest innen søndag 5. februar, jf. rundskriv 2022-63. Fra mandag 6. februar og fram til og med onsdag 15. februar vil det ikke være mulig å attestere eller gjenåpne søknader i systemet. Årsaken er at Landbruksdirektoratet jobber med hovedutbetaling i denne perioden.

Kontaktperson: Trude Larsen

 

Gi innspill til ny forvaltningsplan for rovvilt – region 6 Midt-Norge

Rovviltnemnda i region 6 har sendt ut melding om oppstart av arbeidet med revideringen av gjeldende forvaltningsplan for store rovdyr i region 6 Midt-Norge. Gjeldende forvaltningsplan kan lastes ned her. 

Frist for å komme med innspill er satt til 1. mars 2023.

Kommende uke arrangerer rovviltnemda følgende åpne innspillsmøter rundt om i Midt-Norge:

30. januar – Steinkjer

1. februar – Rauma

2. februar – Surnadal

6. februar - Støren, Midtre Gauldal

Frist for å melde seg på innspillsmøte er satt til fredag 27. januar. Påmelding/antall deltagere meldes inn på e-post til sekretær for rovviltnemda Inge Hafstad

Vi oppfordrer kommunal landbruksforvaltning til å delta. Også fint om dere deler informasjon om møtene med beitelag og andre representanter for beitenæringa i din kommune.

Invitasjon til innspillsmøtene er sendt ut til kommunene i Trøndelag 5. januar.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad 

 

Webinar sjukdomsavløysing 26. januar

Vi vil minne om webinar om tilskott til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. I tillegg informere om at oppdatering er skjedd i innkallinga/kalenderen dykkar. Dette kan ha hamna i søppelpost så ver obs.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Vi har byttet regnskapsår i ØKS

Vi vil nå gjenoppta vanlig aktivitet i ØKS. Refusjonskrav som ble sendt inn etter 29. desember ble utbetalt på mandag.

Kontaktperson: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

Over tre millioner kr i renteinntekt fra skogfondet i Trøndelag

De samla renteinntektene fra skogfondet i Trøndelag ligger i år på 3.055.397 kr. Det er mer enn en million mer enn i fjor, og om lag like mye som i 2020. Statsforvalteren har postert innvunne renteinntekter for 2022 inn på kommunenes R-kontoer. Merk at kommunene må gi fra seg en del av denne summen til skogeierandelslag, Statsforvalteren og Landbruksdirektoratet. Skogbruksansvarlige i kommunene har fått informasjon om dette på epost fra Statsforvalteren. Se også veiledningsfilmer i ØKS. Kommunens budsjett for bruk av rentemidler må sendes til godkjenning innen 15. februar. Kommunen kan ikke bruke rentemidler før budsjettet er godkjent.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Skogbruksaktiviteten i Trøndelag 2023 – Oppdatert statistikk

Statsforvalteren i Trøndelag lager hvert år en oversikt over skogbruksaktiviteten i året som gikk på bakgrunn av aktivitet og hogst meldt inn gjennom ØKS. Avvirkningen var noe lavere i 2022 enn i 2021. Mest avvirkning hadde Orkland, med 14% av totalavvirkningen i Trøndelag. Nyplanting, markberedning og ungskogpleie gikk opp sammenliknet med 2021. Faktisk var det samla plantetallet i 2022 det høyeste siden 2002! Les mer om aktiviteten i 2022 og se hele statistikken på våre nettsider.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Fradeling av tilleggsnæringer fra landbrukseiendom – hvordan vurdere dette etter jordloven § 12?

Statsforvalteren i Trøndelag har nylig avgjort en klagesak fra Namsos kommune etter jordloven § 12. En driftsenhet var bygd opp over tid med kjøp av tilleggsareal, i tillegg til at eierne hadde utviklet ulike former for tilleggsnæring. Ved overdragelse til ny eier ønsket selgerne å beholde tilleggsnæringsdelen selv, og søkte derfor om å få fradelt både bygninger og arealer. Kommunen innvilget dette delvis, og dette ble stadfestet etter klage.

Saken inneholder en drøftelse av hensynet «vern av arealressursene» i jordloven § 12 som kan ha overføringsverdi til andre saker.

Ta kontakt med oss for å få tilsendt vedtaket.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Landbruks- og matdepartementet ga avslag i to konsesjonssaker fordi det var søkt etablert sameie i eiendommene.

Konsesjonslovens regler innebærer at det er adgang til å gjøre en nokså skjønnsmessig vurdering av hvorvidt konsesjon skal innvilges eller ikke. På ett punkt er imidlertid loven klar: Konsesjon skal i alminnelighet ikke gis dersom det ved ervervet oppstår sameie i eiendommen, jf. konsesjonsloven § 9 andre ledd.

Dette var noe av bakgrunnen for at to konsesjonsvedtak fra Tønsberg kommune ble omgjort av departementet. Kommunen hadde innvilget konsesjon, men departementet kom til at etablering av sameie ikke var i tråd med de nasjonale hensynene som konsesjonsloven inneholder.

Ta kontakt med oss for å få tilsendt vedtakene.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Statsforvalteren i Trøndelag søker ny landbruksdirektør

I helga ble landbruksdirektøren i Trøndelag, Tore Bjørkli, intervjuet av Steinkjer24, du kan lese intervjuet her: (for abonnenter)

Har du lyst på jobben som ny landbruksdirektør så er søknadsfristen satt til 31. januar – du kan søke her.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.