Informasjonsbrev uke 4/2022

Innhold:

  • Årshjul for kommunene 2022 er oppdatert
  • Digital møteplass - ny arena for dialog med kommunal forvaltning
  • Produksjonstilskudd 2021
  • Ny fremgangsmåte for innlegging av bankkontonummer i ØKS
  • Naturskade etter Gyda og ekstremvær
  • Restaurerer sjøørretbekker i jordbrukets kulturlandskap
  • Ny NIBIO-rapport om husdyrbeite i Norge

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 25.01.2022

Snarvei til: 

 

Årshjul for kommunene 2022 er oppdatert

Vi har oppdatert årshjulet med oversikt over frister for ulike tilskuddsordninger som er aktuell for Statsforvalteren og kommunal landbruksforvaltning. 

I tillegg har vi oppdatert årshjul med planlagte møter, webinarer og  seminarer aktuell for kommunal landbruksforvaltning. Foreløpig er det lagt inn arrangement for 1. kvartal. Årshjulet vil oppdateres flere ganger gjennom året.

Oppdaterte årshjul legges ut på nettsiden vår for kommunal landbruksforvaltning.

Kontaktperson: Odd Lutnæs Sakshaug 

 

Digital møteplass - ny arena for dialog med kommunal forvaltning

Digital møteplass er en ny arena for dialog med kommunene. I første omgang legger vi opp til en møteserie om temaet landbruksbasert næringsutvikling, fire fredager fram mot sommeren.

På disse 4 møtene vil vi løfte fram aktuelle problemstillinger knyttet til temaet landbruksbasert næringsutvikling. Formålet er å inspirere, synliggjøre utviklingsmuligheter og legge til rette for erfaringsutveksling mellom kommunene. Tidsrammen for hvert enkelt møte er en time.

Vi vil sende ut teamsinvitasjon i Outlook til alle saksbehandlere i kommunal landbruksforvaltning. Dere melder dere på ved å godta innkallingen.

Første møte i Digital møteplass arrangeres fredag 4. februar kl. 9.00

Tema for møtet blir Landbruksplanen som virkemiddel i landbruksbasert næringsutvikling. Program og info om møtet finner dere i vår møtekalender

Møtedatoer utover våren: 4. mars, 8. april og 6. mai.

Den digitale møteplassen vil etter hvert omfatte flere landbrukstema. Vi vil informere mer om dette etterhvert som vi utvikler denne møteformen videre. 

Kontaktpersoner: Marit Nestande og Liv Gystad

 

Produksjonstilskudd 2021

Endelige satser for produksjons- og avløsertilskudd er fastsatt

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt de endelige satsene for utbetalingen av produksjons- og avløsertilskudd søknadsåret 2021. De endelige satsene er lik de foreløpige satsene. Oversikt over de endelige satsene er tilgjengelige på Landbruksdirektoratets nettside.

Søknader kan endelig godkjennes i eStil PT fram til og med 6. februar

eStil PT er åpnet for endelig godkjenning av søknader. Søknader som skal være med i hovedutbetalinga må være endelig godkjent senest innen søndag 6. februar, jf. rundskriv 2021-6.

Fra mandag 7. februar og fram til og med onsdag 16. februar vil det ikke være mulig å attestere eller gjenåpne søknader i systemet. Årsaken er at Landbruksdirektoratet jobber med hovedutbetaling i denne perioden.

Kontaktpersoner: Odd Lutnæs SakshaugTrude Larsen og Anne Solstad 

 

Ny fremgangsmåte for innlegging av bankkontonummer i ØKS

Landbruksdirektoratet har fjernet kommunens og Statsforvalterens tilgang til å endre bankkontonummer tilknytta skogfondskontoer. Hensikten er økt sikkerhet både for skogeier og forvaltningen, og hindre at tilskudd blir utbetalt til feil bankkonto. Skogeiere som skal ha utbetalinger fra ØKS, men som ikke har registrert kontonummer i ØKS, må inn i Altinn for å registrere kontonummer. 

Landbruksdirektoratet har lagd en steg-for-steg-veiledning for skogeiere som skal registrere bankkontonummer i Øks. Veiledninga er tilgjengelig for skogeier via Webskas og for kommunen i ØKS under Hjelp -> Opplæring -> For skogeier -> Registrere/endre kontonummer i Skogfond på nett.

Kommunen må opplyse skogeiere om denne endringa. Alle kommuner må også registrere kontonummer på Mitt kontonummer!

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund  og Johanna Sætherø Steen 

 

Naturskade etter Gyda og ekstremvær

Statsforvalteren har registrert at det er en del skader etter Gyda og annet ekstremvær i januar

Vi anbefaler at kommunene informerer gårdbrukere og skogeiere som har vært utsatt for naturskader om muligheten til å søke erstatning etter naturskadeordningen. Det kan søkes erstatning for skade på arealer og veier, men ikke erstatning for vindfelt skog. Mer informasjon om ordningene her på Landbruksdirektoratets nettside om naturskadeordningen.

Søknader naturskadeerstatning skal fremmes innen 3 måneder etter at skaden oppsto. Det kan ikke gis dispensasjon fra søknadsfristen jf Naturskadeloven. Det betyr også at fristen på 3 måneder må overholdes selv om man ikke har all dokumenteasjon på plass. I slike tilfeller kan dokumentasjon ettersendes.

Kontaktperson: Anstein Lyngstad

 

Restaurerer sjøørretbekker i jordbrukets kulturlandskap

I 2021 bevilget Statsforvalteren midler til formidling av resultater fra prosjektet «Helhetlig vannmiljørestaurering av sjøørretvassdrag i Orkla». Dette har resultert i en film om restaureringen av Leirbekken i Orkland kommune som nå kan deles i sosiale media.

Se filmen på: Orkland kommunes facebook-side og på YouTube  

Filmen viser at enkle restaureringstiltak har en positiv effekt ikke bare for ørreten, men også for andre vanntilknytta dyr og det biologiske mangfoldet. I tillegg kan slike tiltak øke vassdragenes evne til å håndtere ekstremnedbør, isgang og større flommer.

Filmen er finansiert av Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Trøndelag (fylkesvise klima- og miljømidler bevilget over jordbruksavtalen).

Leirbekken er et av fire sidevassdrag i Orkla som nå restaureres tilbake til levende ørretbekk, uten at det går på bekostning av annen arealbruk i nærområdet. Restaureringsprosjektet gjennomføres i nært samarbeid med grunneierne.

Restaureringsprosjektet er et samarbeid mellom Orklavassdraget vannområde, Orkland kommune, NINA, Orkla fellesforvaltning og SG Entreprenører AS. Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet, Statsforvalteren i Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune, Orkland kommune (SMIL-midler) og Kultiveringsfondet for Orkla.

Kontaktperson: Marit Røstad

 

Ny NIBIO-rapport om husdyrbeite i Norge

NIBIO har gitt ut en ny rapport om arealregnskap i utmark (Rapport - vol 7 – nr. 208 – 2021). Rapporten gir en omtale av beiteressurser i utmark og på innmarksbeite, samt beitebruk og beitekapasitet for de fleste fylker, basert blant annet på tall fra organisert beitebruk i fylkene.

For Trøndelag er tall og kunnskapsgrunnlag delt inn i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Det kan være greit med slik gammel fylkesinndeling for å få med nyansene og mangfoldet.

Rapporten kan lastes ned fra NIBIOs rapportbase 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.