Informasjonsbrev uke 27/2025

Innhold:
- Rapport fra årets BU- og miljøsamlinga på Snåsa
- Sau på beite – noen nyttige lenker
- Ny mal for bygging av konfliktforebyggende gjerder mellom reindrift og jordbruket
- Sommerstengt ØKS
- Krav om såing ved tilskot til produksjonssvikt
- Inspirasjonswebinar om økologisk fruktproduksjon
- Tilskot til drenering – auka fylkesramme - ny tildeling
- God sommer!
Snarveg til:
- Rapport fra årets BU- og miljøsamlinga på Snåsa
- Sau på beite – noen nyttige lenker
- Ny mal for bygging av konfliktforebyggende gjerder mellom reindrift og jordbruket
- Sommerstengt ØKS
- Krav om såing ved tilskot til produksjonssvikt
- Inspirasjonswebinar om økologisk fruktproduksjon
- Tilskot til drenering – auka fylkesramme - ny tildeling
- God sommer!
Rapport fra årets BU- og miljøsamlinga på Snåsa
Vi har laga en liten rapport fra årets BU og miljøsamling. Rapporten er publisert som nyhet på våre nettsider. Du kan lese den her: Rapport fra BU- og miljøsamling viser utviklingskraft i landbruket på Snåsa! | Statsforvalteren i Trøndelag
Kontaktperson: Anders Mona og Marit Nestande
Sau på beite – noen nyttige lenker
Til dere i kommunal landbruksforvaltning som skal jobbe i sommer, og som kan bli berørt av rovdyrsituasjonen i din kommune. Her har vi samlet noen lenker om sau på beite og rovdyr som kan komme til nytte. Del gjerne lenkene med beitebrukere i din kommune.
Informasjon til beitebrukere og reineiere | Statsforvalteren i Trøndelag.
Rovbase: Her legger Statens naturoppsyn forløpende inn informasjon om funn av kadaver. Alle kan søke opp hvor mange beitedyr som er dokumentert tatt av rovvilt.
Miljøvedtaksregisteret Her legges alle fellingsvedtak og kvotevedtak ut fortløpende. Det er mulig å abonnere på vedtak fra dette registeret.
Se også:
Dyrevelferd på beite | Mattilsynet
Beite til sau | Norsk Landbruksrådgiving
Klima og miljøavdelingen (KLMI) hos Statsforvalteren håndterer saker som gjelder skadefelling og tilskudd til forebyggende tiltak for å unngå rovdyrskade, men vi på landbruksavdelingen deltar hver mandag på ukentlige vaktmøter med KLMI for å holde oss orientert om situasjonen.
I uke 28-31 deltar Trude Larsen på vaktmøtene med KLMI. Fra og med uke 40 deltar Eva Dybwad Alstad. Kontakt oss gjerne om det er spørsmål som gjelder dyr på beite og rovdyrsituasjonen i din kommune.
Kontaktpersoner: Eva Dybwad Alstad, Trude Larsen, Anstein Lyngstad og Audhild Synnøve Slapgård
Ny mal for bygging av konfliktforebyggende gjerder mellom reindrift og jordbruket
Landbruksdirektoratet har utarbeidet en mal for bygging av gjerder som gis støtte gjennom ordningen for tilskudd til konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og annen berørt part.
Hensikten med malen er å forenkle kontroll av konfliktforebyggende gjerder, og sikre likebehandling av saker som kommer inn under tilskuddsordningen.
Malen er lagt ut på denne siden. Her finner dere også informasjon om ordningen og lenker til regelverket.
Pågangen på midler til konfliktforebyggende gjerder er økende, men vi tar gjerne imot flere søknader. Per nå står det igjen kr 3 407 502,- på rammen. For 2026/2027 er det satt av til sammen 6 mill til denne ordningen gjennom reindriftsavtalen og jordbruksavtalen i 2025.
Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad
Sommerstengt ØKS
I uke 31 og 32 er ØKS stengt for utbetaling av skogfond.
Kontaktperson: Ada Marie Aas Skjerve og Elisabeth Heggelund
Krav om såing ved tilskot til produksjonssvikt
Vi har fått spørsmål om det ennå går an å så korn og likevel få tilskot til produksjonssvikt? Reglane seier at det må vera sådd for å kunna koma inn i ordninga. Såinga må og vera gjort til ei tid og på ein måte som tilfredsstiller “vanleg jordbruksdrift” for korn.
Det er vanskeleg å seia eksakt kva som er siste sådato sidan det er vêret etter såing, og ikkje minst om hausten, som bestemmer om det går bra eller ikkje. Sist gong vi hadde blautvår sa vi at ein burde så før St-Hans . I dag er det 1. juli og vêrmeldingane ser vel ikkje så lystige ut framover heller. Vi trur tida for kornsåing i år er over og at ein no må satse på grønfôr om ein i det heile skal få til noko. Dette vil ein kunna så ut juli og få litt avling i september-oktober. Det er kanskje lurast å så korn med eittårig raigras.
Dersom ein sår korn til modning no, og ikkje får det i hus, vil det vera spørsmål om dette er vanleg jordbruksproduksjon, noko det neppe er. Då vil ein ikkje ha rett på verken PT eller avlingsskade for korn.
Dokumentasjon av skade ved produksjonssvikt
Det er viktig at bonden dokumenterer skade godt med bilete, og at tilstrekkeleg med opplysningar blir lagt inn i søknaden, jf. brevet “Informasjon til gårdbrukere som søker tilskudd ved produksjonssvikt”.
Kontaktpersonar: Gunhild Halvorsen, Marit Røstad, Linda N. Antonsen
Inspirasjonswebinar om økologisk fruktproduksjon
I anledning Økouka inviterer vi til inspirasjonswebinar om økologisk fruktproduksjon, med vekt på epleproduksjon. Webinaret arrangeres fredag 12.september fra 9.00 til 10.00, og målgruppe er kommunalt ansatte, fruktprodusenter, de som planlegger oppstart av fruktproduksjon for salg, samt andre interesserte.
Program, samt lenke til webinaret, finner dere på vår kursside:
Velkommen til inspirasjonswebinar om Økologisk fruktproduksjon | Statsforvalteren i Trøndelag
Tips gjerne produsenter i egen kommune, som dere tenker at dette kan være interessant for.
Kontaktperson: Gunhild Halvorsen og Liv Gystad
Tilskot til drenering – auka fylkesramme - ny tildeling
Det vart sett av 67 mill. kroner ekstra til tilskot til drenering i jordbruksoppgjeret for 2025. Trøndelag har no fått 12 mill. kr av dette. Per i dag ligg det søknader med total kostnad på nesten 33 mill. kroner. Vi fordeler midlar til kommunane etter innkomne søknader i Agros per no med fråtrekk av rest av tidlegare tildeling til kommunane. Vi reknar med at tilskotet utgjer 40 % av kostnadsoverslaget ved tildeling. Tildeling skjer i løpet av denne veka.
Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen
God sommer!
Infobrevet tar fri resten av juli, informasjon som skal ut til dere i kommunene legges på nettsidene våre eller sendes ut med e-post fra den som har behandlet saken her hos oss.
Vi ønsker god sommer til alle i kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag!
Hilsen Audhild Synnøve Slapgård