Informasjonsbrev uke 27/2023

Innhold: 

  • Nye nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027
  • Presentasjon fra webinaret om matjordplan-veileder
  • Møte i Fagråd areal tirsdag 13. juni
  • Nytt Oppstartsprogram for markedshager i Trøndelag 2023/24
  • Informasjon fra andre - Landbruksdirektoratet - Grøfte- og bekkerensk blir til grøfterensk
  • Infobrevet tar sommerferie i juli
Publisert 04.07.2023

Snarvei til: 

 

Nye nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027

Regjeringa legger hvert fjerde år fram nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme bærekraftig utvikling i hele landet. Forventningene ble vedtatt ved kongelig resolusjon 20. juni 2023. Fylkeskommunene og kommunene skal følge opp de nasjonale forventningene i planstrategier og planer. Forventningene skal også legges til grunn av statlige styresmakter når de medvirker i planlegginga.

Når det gjelder landbruksinteresser, ser vi et økt fokus spesielt på klima og skog, god arealutnytting, beredskap i form av matproduksjon og ivaretakelse av dyrka jorda og planlegging for levende bygder.

Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027

Kontaktperson: Anne Sigrun Trandem 

 

Presentasjon fra webinaret om matjordplan-veileder

27. juni arrangerte vi webinar om «Veileder til matjordplaner i Trøndelag» som nå er på høring. Til sammen 58 personer deltok, de fleste fra kommunal forvaltning. Det var bra engasjement, særlig ble chatten mye brukt.

Presentasjonen fra webinaret er nå lagt ut på vår hjemmeside på samme sted som høringsutkastet (se under dokumenter).

Vi håper på mange høringsuttalelser innen fristen den 18. august.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte 

 

Møte i Fagråd areal tirsdag 13. juni

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag har opprettet tre ulike fagråd innenfor fagområdene jordbruk, skogbruk og areal. Fagrådene er rådgivende organ, som gir innspill til Landbruksforum Trøndelag og som utfører prosessarbeid av mer faglig karakter.

Fagråd areal består av representanter fra Jordvern Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag (landbruk). I tillegg inviterer vi med representanter fra kommunene og eventuelt andre ut fra hva som er tema i møtet. Til møtet 13. juni ble det ved en inkurie ikke sendt invitasjon til kommunerepresentanter. Sakslista ble justert med bakgrunn i det, slik at de sakene som er viktigst å ha med kommunerepresentanter på ble utsatt.

Følgende saker var på agendaen 13. juni:

  • Forslag til jordvernstrategi
  • Tilbakeføring av utbyggingsarealer til LNR-areal
  • Aktuelle plansaker
  • Status for Veileder for matjordplaner i Trøndelag

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

Nytt Oppstartsprogram for markedshager i Trøndelag 2023/24

Den 28. august starter vi opp med et nytt oppstartsprogram som skal gi kompetanse for å lykkes med lokal småskala grønnsakdyrking for salg direkte til kunden, også kalt markedshage. Programmet består av både fysiske og digitale samlinger, og vil gi deltagerne god agronomisk bakgrunnskunnskap og planleggingsverktøy for å starte en testproduksjon av grønnsaker. Deltagerne vil også få kunnskap om salg, markedsføring og bedriftsetablering. Foreleserne til oppstartsprogrammet har solid fagkunnskap.

I oppstartsprogrammet inngår også en webinarserie for småskala allsidig økologisk grønnsaksdyrking. Webinarserien går over 7 tirsdagskvelder fra midten av oktober til midten av desember og blir arrangert av Norsk landbruksrådgiving Øst. For deltakere i oppstartsprogrammet blir det en felles påmelding til denne delen.

Det er Voll gård - Kompetansesenter for urban dyrking, Norsk landbruksrådgivning og Statsforvalteren i Trøndelag som er arrangører av oppstartsprogrammet i Trøndelag. Alle deltagere skal i kursopplegget dyrke på et ca. 250 m2 stort testareal. Har du ikke eget areal for dyrking, kan du leie på Voll gård. Markedshagen på Voll gård i Trondheim blir brukt som undervisningsarena.

Se vedlagt program. Vi ber om at kommunene videreformidler til aktuelle deltakere i sin kommune. Merk at påmeldingsfrist er satt til 17. august.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen 

 

Informasjon fra andre - Landbruksdirektoratet - Grøfte- og bekkerensk blir til grøfterensk

Landbruksdirektoratet har sendt oss melding om at heretter heter hovedkode 003 «Grøfterensk». Endringen er foretatt i Skogfond på nett og i ØKS. Skjema LDIR-910 vil også bli oppdatert ganske snart. «Bekkerensk» er strengt tatt et tiltak som ikke berettiger bruk av skogfond etter skogfondforskriftens § 11. Noen tiltak inn under betegnelsen «Bekkerensk» kan ellers kreve særskilt godkjenning etter vannressursloven.

 

Infobrevet tar sommerferie i juli

På grunn av ferieavvikling blir det ikke utarbeidet infobrev til kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag de neste 4 ukene. Neste nummer sendes ut i uke 32.

Informasjon om spesielt viktige saker nå i sommer blir sendt ut som vanlig e-post til kommunene.

Mer om infobrevene: Målgruppa for infobrevene er først og fremst kommunal landbruksforvaltning. Enkelte saker i infobrevene kan også være nyttige for andre i kommuneforvaltningen. Når dere leser infobrevene, ber vi dere derfor tenke gjennom om det kan være aktuelt å videreformidle saker til kollegaer, som f.eks. jobber med plan- og byggesak.

Vi minner om at du kan lese oversikt over alle informasjonsbrev fra oss på denne siden

 

Vi på landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker alle i kommunal landbruksforvaltning en riktig god sommer!

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.