Erstatning for produksjonssvikt 2021

De fleste steder i fylket er førsteslåtten tatt. Det har vært svært tørt noe som på de mest tørkeutsatte arealene har skada både gras og korn. Med tørken vi hadde må vi forvente at det er enkelte som også i år er redd for å få redusert avling. Vi må derfor være forberedt på at det kan bli produksjonssvikt, og ha rutiner for hvordan det skal håndteres.  

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 01.07.2021

Meldejournal/Excel- fil

Det er et vilkår for å kunne søke erstatning at foretak har meldt skade til kommunen uten ugrunnet opphold. Kommunen skal ha en melde-journal/excelfil der dato for melding og kontroll registreres.

Husk at det kan komme inn meldinger om skade også når saksbehandler er på ferie. Journalen må derfor være tilgjengelig slik at andre også kan legge inn meldinger.

 

Kontroll i vekstsesongen og kontrollrapporter

Kommunen har ifølge regelverket, «Sats og beregningsforskriften» og «Rundskriv 2020-30, § 12», ansvar for kontroll.

Kommunen skal ved klimabetinget skade kontrollere minimum 10 % av innmeldte skader, og kontrollutplukket bør være risikobasert. Hensikten med stedlig kontroll er å kartlegge årsaksforhold jf §2, vilkår, i «Erstatningsforskriften».

Statsforvalteren i Trøndelag har fått spørsmål om vi kan utarbeide kontrollskjema, og vedlagt ligger kontrollskjema for grovfôr med husdyr og for salgsvekster, som dere kan ta med ut på kontroll, og legge ved en eventuell søknad.

Stedlig kontroll gjennomføres ikke hos alle, men vi trenger opplysninger om årsaksforhold hos alle som søker om erstatning. Vi har derfor også laget et skjema som dere kan sende til de som melder om skade.

 

Ved svikt i honningproduksjon skal 50 prosent av foretakene som melder skade kontrolleres.
Ved produksjonssvikt som følge av mangel på arbeidskraft på grunn av restriksjoner forårsaket av koronapandemien skal det foretas stedlig kontroll av alle foretak.

Oppmåling av fôrlager ved søknad om erstatning grovfôr med husdyr
Kommune skal i alle sakene måle opp fôrlager sammen med søker. Målinga bør skje så raskt som mulig etter at alt grovfôr er høstet ved slått eller beiting, eller ved innsett av dyrene. Måledato skal oppgis i søknadsskjemaet.

Når dere er ute på foretakene for å registrere eller kontrollere så ta bilder, de kan være gode å ha dersom det skulle bli ei sak, ta også gjerne bilder av fôrlager.

Dokumentasjon som skal vedlegges søknadene ved oversendelse til Statsforvalteren

Grovfôr:

  • Antall rundballer på hver slått må oppgis, og det må for hver slått legges ved representative fôranalyser og vekt på rundballer. 
  • Hjelpeskjema; Fôr og beiteplan skal brukes i alle grovfôrsøknader (ligger vedlagt). NB! Alle dyr det søkes PT-tilskudd for skal registreres i skjemaet. Det skal føres opp dato for når de begynner å beite eller blir fôret med årets avling både ute og inne.
  • Faktura for kjøp og salg av skal legges ved.

Korn:

  • Avlingsmengde solgt til kornmottak er for gjennomsnittsårene preutfylt ved elektronisk søknad. Dersom avling selges til andre må mengde avling dokumenteres fra hovedbok i regnskapet. Korn som brukes til fôr må dokumenteres med fôrplan. Skadeårets avling dokumenteres med kornoppgaver som overføres til saksbehandlersystemet ELF.

Salgvekster:

  • Avlingmengde i gjennomsnittsårene dokumenteres med hovedbok i regnskapet. Dersom mengde mangler må bilagene vedlegges. Leveransene spesifiseres og oppsummeres i et vedlegg til søknaden og attesteres av regnskapskontor. Dokumentasjon av skadeårets avling attesteres og legges ved søknaden eller ettersendes til Statsforvalteren når avlinga er solgt.

Dokumentasjon av tap på grunn av mangel på arbeidskraft:
Se rundskriv

Kommunen skal gi uttalelse til søknadene.  Se rundskriv §11 Kommunens behandling av søknad, (Her vil stedlig kontroll og utfylt skjema fra søker være nyttig)

  • Beskrive og vurdere skadeårsak. Fastsette klimaprosent
  • Kommentar på om meldefrist er overholdt
  • En vurdering av om tapsbegrensningsplikta er overholdt

Saksbehandlere hos Statsforvalteren; Ivar Stokkan, Marit Røstad , Eivind Vågø og Gunnhild Halvorsen.

Ta kontakt ved spørsmål om ordninga.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.