Slutt for foregangsfylke melk og kjøtt – men Trøndelag er best på økologisk

Foregangsfylke økologisk melk og kjøtt i Trøndelag ble starta i 2010, og har vart helt framt til 2019. Prosjektet har vært et samarbeid mellom Fylkesmannen, NLR Trøndelag, Tine, Trøndelag Fylkeskommunen, Økologisk Norge i Trøndelag og landbruksnæringa i fylket. NLR har hatt prosjektledelsen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.03.2019

Prosjektet ble avslutta med en vellykka nasjonal økomelk-konferanse på Hell 6.-7. februar. 120 gårdbrukere, rådgivere og andre interesserte deltok. Det ble presentert resultater fra prosjektet og aktuelle faginnlegg om økologisk melkeproduksjon. Konferansen er nærmere omtalt på www.nlr.no. På konferansen kom det fram at det er fullt mulig å drive økologisk og samtidig oppnå god avdrått og høgt avlingsnivå og lønnsomhet som konkurrerer godt med konvensjonell produksjon. Det som også kom fram er at økobønder kjennetegnes ved spesielt stor interesse for agronomi og husdyrhold, noe som ofte bidrar til gode resultater. Det er stor variasjon mellom bruk i begge grupper, så her er det mange som har potensiale å jobbe med. De frammøtte hadde fokus på utvikling av drifta og hvordan man kan bli blant de beste. Det ble satt fokus på viktige faktorer for å lykkes med drifta bl.a. kalvestell og dyrehelse. Jordlivet og god jordkultur med oppbygging av humus i jorda var også et viktig tema. Dette styrker produksjonsevnen, gir jorda bedre bufferevne f.eks. i tørkeår og bidrar også til å binde karbon i jord. Slik kan økologisk landbruk også være klimasmart.

Prosjektet har gitt viktige bidrag til at Trøndelag stadig er best i landet når det gjelder økologisk landbruk med 7 % andel økologisk av jordbruksarealet i fylket. 35% av den økologiske melkeproduksjonen i Norge foregår i Trøndelag. Prosjektet har jobbet med 5 satsingsområder: 1. Produsentretta aktivitet, 2. Kompetanseutvikling, 3. Kompetanseoverføring 4. Mer økologisk melk i Rørosregionen og 5. Omsetning og marked. Prosjektet har også bidratt til god samhandling mellom ulike kompetansetilbydere i et felles løft for å styrke økologisk melkeproduksjon.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.