Forvaltningsplaner på høring for verneområdene Tautra med Svaet

Høyringsfrist:
1. mars 2023 23:59
Foto: Hilde Ely-Aastrup / Statsforvalteren i Trøndelag.

Statsforvalteren har utarbeidet utkast til forvaltningsplaner for Tautra naturreservat og Svaet dyrefredningsområde i Frosta kommune. Forvaltningsplanene er nå ute på høring.

Publisert 08.12.2022

Verneområder med Ramsarstatus
Øya Tautra i Frosta kommune er 3,5 km lang og har et samla landareal på 1670 daa. Tautra er kjent som et verdifullt naturområde i nasjonal og internasjonal sammenheng, spesielt når det gjelder fuglelivet. Øya er særlig viktig som rasteplass for ande- og vadefugler i trekktida, og den en viktig hekkeplass for vannfugl, spesielt ærfugl, hettemåke og fiskemåke. Også plantelivet på Tautra er rikt, og det er store verdier knyttet til kulturlandskapet og kulturbetinga engvegetasjon.

Tautra naturreservat er delt i to og ligger både i den sørlige delen av øya og i nord-vest på Kviningen. All innmark og bebyggelse på Tautra inngår Svaet dyrefredningsområde, sammen med det meste av sundet/sjøarealet mellom øya og fastlandet på Frosta. Statsforvalteren er forvaltningsmyndighet for verneområdene Tautra med Svaet som har Ramsarstatus.

Formålet med fredningen er å bevare et viktig artsrikt våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv som naturlig er knyttet til området.

Forvaltningsplaner
En forvaltningsplan skal fungere som et praktisk hjelpemiddel for forvaltningsmyndigheten og sikre en enhetlig forvaltning av verneområdet. Besøksstrategi er utarbeidet for området og ligger som vedlegg til forvaltningsplanen som er utbeidet på nett.

Har du innspill, spørsmål eller kommentarer til forvaltningsplanene? Innspill kan sendes med frist 1. mars 2023 til: Statsforvalteren i Trøndelag, Postboks 2600, 7734 Steinkjer, eller på e-post til sftlpost@statsforvalteren.no.