Blomster og bier i egen hage

Blomstrende hager gjør insektene glade. Foto: Anne Sofie Fjeldstad / Statsforvalteren i Nordland.

Vi er alle viktige bidragsytere for at pollinerende insekter skal ha gode levevilkår. Her får du tips til hvilke hensyn du kan ta i din egen hage i sommer.

Publisert 07.07.2022

Om lag 25 prosent av ville, pollinerende insektarter er oppført på Norsk rødliste for arter, og 16 prosent er klassifisert som truet.

Når vi snakker om pollinerende insekter, menes både blomsterfluer, sommerfugler, bier, humler og en del biller. Felles for alle pollinerende insekter er at de trenger variasjon i sine leveområder.

Hva vi planter i hagene våre påvirker livsmiljøet for insektene. Mange av våre hageplanter finnes ikke opprinnelig i Norge, og dermed er det ikke nødvendigvis slik at de kan tilby våre insekter næring eller egnet livsmiljø. Tips til pollinatorvennlige planter du kan ha i hagen finner du på blomstermeny.no. 

Når og hvordan plenen klippes påvirker også mattilgangen for insektene. Det er en fordel å få opp litt blomstring i plenen ved å la være å klippe, gjødsle og bruke sprøytemidler. Trenger du å slå hele plenen og rydde alle kantsoner, eller kan noen blomstrende partier få lov til å stå? Bevar noen trær og busker i nærområdet, og gjerne noen katsoner med stornesle, tistler, vier og bringebær. Insektene elsker det.

Vil du lære mer om skjøtsel av artsrike slåtteenger og hvordan man kan ta hensyn til insektene? Bodø kommune og Nordlandsmuseet ønsker velkommen til kurs i skjøtsel av slåttemark den 18. august. Kurset gjennomføres med støtte fra tilskuddsordning for trua naturtyper. Mer informasjon om arrangementet finner du HER.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.