Høring av søknad om tillatelse til mudring ved Vest-Lofoten vgs. ved Gravdal i Vestvågøy kommune

Høyringsfrist:
9. januar 2024 23:59
Oversikt over tiltaksområdet. Omsøkt mudringsområde er markert i oransje.

Nordland fylkeskommune har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Vest-Lofoten videregående skole ved Gravdal i Vestvågøy kommune. Mudringen er en utdyping av innseiling til kai for undervisningsskip ved skolen.

Publisert 27.11.2023

Bakgrunn

Vest-Lofoten videregående skole har kjøpt ny båt til bruk i undervisningen. Båten stikker noe dypere i vannet enn kaiplass tillater, det foreligger derfor et behov for utdyping i både farled og ved kai.

Nordland fylkeskommune søker om å mudre inntil 1 500 kubikkmeter sediment over et område på inntil 1 200 kvadratmeter. Metode for mudring er ikke avgjort, men en del av mudringen vil sannsynligvis være i form av sprengning. Tiltakets varighet er anslått til 2 måneder.

Forurensning

I området som er søkt mudret er det påvist moderat til sterk forurensning i utførte miljøundersøkelser. Det er funnet kobber i tilstandsklasse V (svært dårlig tilstand), sink og to PAH-forbindelser i tilstandsklasse III (moderat tilstand) og TBT i tilstandsklasse IV (dårlig tilstand). Forurensede masser er planlagt levert til lovlig avfallsanlegg, og ikke-forurensede masser er tenkt gjenbrukt i fylling i sjø som forberedelse for en mulig fremtidig gang- og sykkelvei langs fv. 818 mellom Gravdal og Leknes.

Det er ikke registrert viktige naturtyper i eller i umiddelbar nærhet til tiltaksområdet.

Høring

Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 9. januar 2024. Merk med referansenummer 2023/31097.

Høyringsfrist:
9. januar 2024 23:59