Forslag om fire nye naturreservater i Narvik, Hamarøy og Grane kommuner

Høyringsfrist:
1. februar 2022 23:59
Kilvasskogen
Kilvasskogen Foto: Ole Martin Nuven.

Statsforvalteren i Nordland sender på høring verneplan for Storberget og Iselva naturreservater i Narvik kommune, Kilvasskogen naturreservat i Hamarøy kommune og Ørnodden naturreservat i Grane kommune.

Publisert 29.11.2021

Alle områdene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til verneplan, inkludert forskrifter og oppsummering av innspill til oppstartsmeldinga, ligger under relaterte dokumenter. De foreslåtte verneområdene kan sees på kart i Nordlandsatlas.

Verneverdier i de foreslåtte verneområdene

Verneverdiene i Storberget er knyttet til gammel boreal lauvskog. Berggrunnen er rik, og det er registrert flere sjeldne og kravfulle arter i området. I tillegg har området en god forekomst av stor og grov osp.

Iselva er et variert område som omfatter gammel boreal lauvskog og ei bekkekløft. Berggrunnen er middels rik, og området har et rikt artsmangfold av karplanter. Bjørkeskogen er gammel med mange grove trær og død ved. I tillegg er det tallrike forekomster av fuktighetskrevende lavarter på gamle seljetrær.

Kilvasskogen omfatter et stort område dominert av hovedsakelig gammel furuskog og gammel boreal lauvskog. I tillegg forekommer det myrer, fjellhei, nakent berg og innslag av andre naturtyper og innsjøer. Skogen er over store deler gammel og har mye død ved. Det er påvist flere rødlistearter innenfor verneforslaget.

Ørnodden er et relativt lite område med gammel granskog på kalkrik grunn (kalkgranskog). Kalkgranskog er en rødlistet naturtype. Området har en rik karplante-flora, samt en relativt rik lavflora på gran med flere sjeldne arter.

Høringsfrist

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen.

Innspill til verneforslagene sendes skriftlig til Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø eller på e-post: sfnopost@statsforvalteren.no innen tirsdag 1. februar.

Høyringsfrist:
1. februar 2022 23:59