Endringer i MinID

Det er endringer i MinID som vil påvirke personer som opptrer som verger. Les informasjon fra Digitaliseringsdirektoratet her.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.12.2022

MinID gjennomgår i disse dager en modernisering som påvirker hvordan du kan bruke løsningen. Den største endringen er at PIN-koder fases ut, og at man må benytte seg av MinID app eller engangskoder på SMS for de som fortsatt bruker PIN-koder. Grunnen til at PIN-kodene fases ut er at de ikke tilfredsstiller kravene til en eID i lov om elektroniske tillitstjenester. 

 

Digdir sluttet å sende ut nye PIN-kodebrev til MinID i månedsskiftet september/oktober. Allerede utstedte PIN-koder vil fortsatt kunne brukes til innlogging frem til 1. Januar 2023.

 

MinID er en tofaktor-løsning, som betyr at man må bruke to faktorer for å logge inn til en tjeneste. Den ene faktoren er et selvvalgt passord. Den andre faktoren kan brukeren velge selv, og har frem til nå vært en engangskode man mottar på SMS eller en pinkode fra PIN-kodebrevet. Pinkodene er en svak sikkerhetsmekanisme og ivaretar ikke de kravene til sikkerhet som MinID må oppfylle. Disse skal derfor avvikles. Brukere som i dag bruker pinkoder, må derfor ta i bruk enten engangskoder på SMS eller den nye MinID appen. 

 

Oppsett av engangskode på SMS gjøres via ID-porten 

  • Gå til denne adressen: https://brukerprofil.difi.no/minprofil/minid/
  • Velg innloggingsmetode og logg inn 
  • Velg "Kode på SMS". Legg inn mobilnummer dersom det ikke er lagt inn fra før. 
  • Neste gang du logger på med MinID vil du motta engangskode på SMS. 

 

MinID appen lastes ned fra Google Play eller Apple store. 

  • Gå til Google Play eller Apple Store og søk opp «MinID App» 
  • Last ned appen 
  • Logg inn i appen, og husk å godta at appen får tilgang til varslinger. 
  • Neste gang du logger inn med MinID vil du få et pushvarsel på telefonen. Bekreft dette ved hjelp av fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller personlig PIN tilknyttet din telefon 

For spørsmål eller mer informasjon om MinID, besøk gjerne hjelpesidene våre på eid.difi.no eller ta kontakt med oss på e-post (brukerstotte@digdir.no) eller telefon (80030300).  

 

Bruker du MinID som verge? 

Dersom du bruker MinID som verge har du på ett tidspunkt sendt inn en vergefullmakt til Digitaliseringsdirektoratet. Dette trenger du ikke gjøre på nytt dersom du allerede har en bruker på vergehaver. Dersom du ikke allerede bruker SMS ved innlogging så må du sette det opp som beskrevet overfor. 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.