Utemiljøer ved sykehjem i Telemark

Mange beboere på sykehjem får mindre tid utendørs enn de ønsker. Selv med til dels dårlig helse vil opphold i frisk luft være kjærkomment og gi gevinst for trivsel og helse.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.12.2018

Opphold på sykehjem er for mange knyttet til mye tid i eget rom. Helsetilstanden til beboere kan være slik at selv det å være i fellesareal som stue og aktivitetsrom kan være vanskelig.

Tinn Helsetun i Austbygd (Foto: Anniken Grorud)

Men mange som bor på sykehjem er fysisk relativt spreke og har behov for vandring og aktive hverdager. Da er det god omsorg å tilby også utendørs opphold. 

I Regjeringens nye eldresatsing - «Leve hele livet» - er aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap et fokusområde. Eldreomsorgen skal bygge opp under det som er den enkelte bruker sine interesser, ønsker og behov. Bl.a. er det et mål å kunne opprettholde «normale hverdager» så lenge som mulig.

Fylkesmannen i Telemark har i sommer besøkt sykehjemmene i fylket og hentet inn kunnskap om hva som tilbys av utemiljøer. Her er det mye spennende og variert å vise fram. Derfor har vi laget denne eksempelsamlingen. De mange bildene viser en stor bredde. De fleste bildene er tatt av landskapsarkitekt Anniken Grorud, som vi engasjerte seks uker i sommer.

Vi håper eksempelsamlingen kan stimulere til ytterligere fokus på utelivet og det nære, enkle friluftslivet på sykehjem og i eldreomsorgen for øvrig.

Flere eksemplarer av trykksaken kan bestilles gratis ved email til fmterje@fylkesmannen.no eller lastes ned i pdf-format, se under "Dokument" til høyre i artikkelen. 

God lesning! 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.