Samarbeidsavtale med fylkeskommunen signert

Inngangspartiet ved Fylkeshuset i Tromsø
Troms og Finnmark fylkeskommune og Statsforvalteren i Troms og Finnmark har inngått samarbeidsavtale. Foto: Jan Harald Tomassen.

Statsforvalteren og fylkeskommunen har inngått en samarbeidsavtale. Det overordna målet er å bidra til bærekraftig vekst og utvikling.

Publisert 30.11.2022

Avtalen, som gjelder for Finnmark, ble nylig signert av statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker og fylkesrådesleder i Troms og Finnmark, Kristina Torbergsen.

Målet er at det også skal inngås en tilsvarende avtale for Troms.

Den overordna målsettinga er å bidra til bærekraftig vekst og utvikling, og gjøre det mer attraktivt å bo og etablere seg i Troms og Finnmark.

- Gode tjenester, spesielt for barn og unge, er grunnlaget for en positiv befolkningsutvikling, går det fram av avtalen.

Samarbeidsområder

Både fylkeskommunen og Statsforvalteren er enige om at det er mulig å utvikle samarbeidet spesielt innenfor følgende områder:

  • Samarbeide om å utarbeide felles kunnskapsgrunnlag
  • Samarbeid om utvikling av de statlige bygdevekst- og regionvekstavtaler
  • Samarbeide om utvikling av kommunedialog
  • Spesielt fokus på barn og unges oppvekstvilkår
  • FNs 17 bærekraftsmål som integrert del av samfunnsplanleggingen
  • Samfunnssikkerhet og beredskai i nordområdene

I tillegg har partene forpliktet seg til gjensidig informasjonsutveksling og samarbeid om kommunale virkemidler. Dette gjelder spesielt omstillingsprogrammer og konferanser/arrangementer med et regionalt utviklingsperspektiv.

Økonomiske virkemidler retta mot kommunene bør og samordnes for å gi best effekt, går det fram av avtalen.

Den inngåtte avtalen åpner og får at det kan inngås konkrete samarbeidsavtaler på fagområder der fylkeskommunen og Statsforvalteren kan bidra til bedre tjenester for innbyggerne.

Den inngåtte avtalen vil måtte revideres når Troms og Finnmark igjen blir to fylkeskommuner.