13 millioner for å forebygge konflikter

Der reindrift og landbruk møtes kan konflikter oppstå. Nå er det satt av penger for å dempe konfliktene. Foto: Tom Andreas Hætta.

Pengene er nå tilgjengelig. De skal brukes til tiltak som vil forebygge konflikter mellom reindrift og landbruk. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.03.2022

Det er Statsforvalteren i Trøndelag som har det nasjonale ansvaret for å forvalte pengene. 

Tilskudd gis som regel til bygging av gjerder som verner innmarksareal, kulturbeite, plantefelt og bebygde områder mot reinbeiting. Under spesielle forhold kan tilskudd gis til andre tiltak, som vil virke konfliktdempende mellom reindrift og andre parter.

Statsforvalteren i Trøndelag har utarbeidet en veileder for reingjerder som konfliktforebyggende tiltak:

Få søknader – hva er utfordringen?

En viktig forutsetning for å ta i bruk denne tilskuddsordningen er at partene må være enige om tiltaket. I meklingsmøter med reindrifta og landbruket oppleves det at partene ofte er enige om at det er behov for oppføring av reingjerder som hindrer at rein kommer inn på innmarka, men det er vanskelig å enes om trasé og ansvarsdeling for vedlikehold av gjerdet.  

Reinbeitedistriktene benytter store areal, og har ikke ressurser til å ta på seg vedlikehold av alle gjerder rundt innmarksareal innenfor distriktsgrensen. Mange gårdbrukere driver i dag langt større arealer enn tidligere, ofte basert på leide arealer langt unna, og vil ikke ha ressurser til å vedlikeholde den mengden gjerder som kreves. 

Det blir derfor ofte vanskelig å få på plass en skriftlig avtale om tiltaket, der ansvar for vedlikeholdet er avklart, slik ordningen forutsetter, jf § 4 i forskrift om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og annen berørt part

Nytt etter årets reindriftsavtale

I forkant av årets reindriftsforhandlinger tok Statsforvalteren i Trøndelag til orde å gjøre noen endringer i tilskuddsordningen, blant annet slik at kostnader med vedlikehold av gjerder kan finansieres gjennom tilskuddsordningen. Vårt innspill til reindriftsforhandlingene ble utarbeidet sammen med Statsforvalteren i Nordland og Troms og Finnmark. 

For å stimulere til økt bruk av ordningen ble partene enige om å øke tilskuddsandelen fra 80 til 90 % av godkjent kostnadsoverslag. En høyere tilskuddsandel vil gi mulighet for å sette av midler til fremtidig vedlikehold av gjerdene.  

I tillegg ble man enige om at det kan åpnes for å gi tilskudd til bruk av helikopter i situasjoner hvor hverken snøscooter eller barmarkskjøretøy er tilstrekkelig for å få drevet reinen ut av et konfliktområde, så lenge reindriften ønsker det.  

Hvor skal du henvende deg for å søke midler? 

Før søknaden om tilskudd behandles hos Statsforvalteren i Trøndelag, så må det foreligge en landbruksfaglig uttalelse fra kommunen, og en reindriftsfaglig uttalelses fra regional reindriftsforvaltning. Det må derfor sendes en kopi av søknaden til landbrukskontoret i kommunen der tiltaket skal gjennomføres, og til reindriftsavdelinga hos Statsforvalteren i tilhørende fylke. Disse sender så sine uttalelser samlet eller hver for seg til Statsforvalteren i Trøndelag som foretar den endelige vurderingen av søknaden.   

Det er utarbeidet søknadsskjema for ordningen: