Beitekrisen øker i omfang

Låste vinterbeiter fører til at tusenvis av rein må fores og trolig flyttes. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud

Flere områder er nå rammet av beitekrisen i indre Finnmark. Så mye som 60.000 rein kan være rammet. Reindriftsdirektør Sunna Pentha oppfordrer de som ferdes i fjellet om å ta hensyn til reinen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.01.2022, Sist endret 24.01.2022

Det er frosset snø og is som gjør at reinen ikke får tak i maten på vinterbeitet. Spesielt gjelder dette indre deler av Finnmark der kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i flere områder. 

- I disse områdene antas det at beitene er helt utilgjengelige for reinen og at dyrene må fores for å ikke sulte, sier reindriftsdirektør Sunna Pentha. 

En befaring nylig avdekket dessuten at væromslaget ikke løste opp isdekket, og beitene er dermed fortsatt utilgjengelige.

Beitesituasjonen overvåkes fortløpende av kriseberedskapsutvalget.

Flytter og forer

Den vanskelige situasjonen vil sannsynligvis føre til at mye rein allerede nå må flyttes til høst- og vårbeiter eller sommerbeiter.

- Det betyr at folk kan treffe på rein der den normalt ikke befinner seg på denne tiden av året. Det ber vi folk ta hensyn til, sier Pentha.

Men fordi dette er områder allerede er beita på vil foring være aktuelt.

- Vi antar derfor at omlag 30.000 rein vil måtte fores helt fram til snøsmeltingen i april/mai.

Årsaken til at reinen flyttes til andre områder og ikke fores på de tradisjonelle vinterbeitene er avstand.

- Det er store avstander å transportere for ut til vinterbeitene. Derfor er det mer hensiktsmessig å flytte reinen til områder som er nærmere vei, forklarer Pentha.

Krisen kan bli utvida

Forholdene i fjellet er så utfordrende at også rein som befinner seg i andre områder kan bli omfatta av beitekrisen. Det betyr at ytterligere 70.000 rein må tilleggsfores.

- Men det er rein som fortsatt vil være i de opprinnelige vinterbeiteområdene. Og det er dessuten usikkert hvor lenge disse må fores, sier Sunna Pentha.

Reindriftsavdelingen hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark følger situasjonen tett og får jevnlig inn meldinger om utfordrende forhold.

Det er etter nye befaringer at flere områder nå er omfatta av beitekrisen, og situasjonen på vidda følges tett.

Kriseberedskapsutvalget

Kriseberedskapsutvalget fastslo i møte 14. januar å utvide området med beitekrise:

Det erklæres for beitekriseområde i hele 30C

Beitekrise i 30B.

I sørlige av 30B erklæres beitekrise i følge rapporten. Grense for hvor det er erklært beitekrise er fra Vuoskkojavri- Cállojávri- Bearttašjávri- Gaskavárri til Avži og sørover langsgrensen til Vuolgamaš siida.

Beitekrise i Abborašša – siida (30A)  

Det erklæres beitekrise i Aborašša siida.

Beitekrise i D16 nord delen – Hárrevárre siida.
Det erklæres beitekrise på bakgrunn av befaringsrapporte og innspill.

Kriseberedskapsutvalget fastslo etter møte 23.12.2021 at:

I reinbeitedistrikt 30 C Østre sone defineres sone 30 VIII 8100 som område med låste beiter. Videre må det videre befaringer i beitesonene nord for dette for å avgrense område med låste beiter. Som foreløpige tiltak anbefales det at siidaene gis dispensasjon til å bli på høst- og vårbeitene med supplerende foring der.

 I reinbeitedistrikt 30 B Midtre sone defineres sone Ánarávzi som område med låste beiter. Videre må det videre befaringer i beitesonene nord for dette for å avgrense område med låste beiter. Som foreløpige tiltak anbefales det at siidaene gis dispensasjon til å bli på høst- og vårbeitene med supplerende foring der.

Eventuelle opphold på andre områder (høst- vår- eller vinterbeiter) enn siidaens egne områder, må først avklares med andre siidaer som bruker de samme områdene. Vi oppfordrer samtidig siidaene til å forsøke å finne løsninger i fellesskap.

Kriseberedskapsutvalget har fastslått at det foreligger en beitekrise i det som er kalt sone 8 i reinbeitedistrikt 30C Østre sones bruksregler, og det som er kalt sone Ánárávzi i reinbeitedistrikt 30B Midtre sones bruksregler. At kriseberedskapsutvalget har fastslått at det foreligger beitekrise, betyr at berørte reinbeitedistrikter kan benytte midler avsatt til kriseberedskap etter Forskrift om tilskudd til reinbeitedistrikter og tamreinlag  §2-2. Bruken av midlene skal rapporteres til Statsforvalteren senest to måneder etter at beitekrisen er opphørt, jf. forskriftens  §2-4

Som foreløpig tiltak er det anbefalt at siidaer som ikke er flyttet til sine vinterbeiter gis dispensasjon til å bli på vår- og høstbeitene med supplerende foring der. Statsforvalteren kan etter Reindriftslovens § 59 og § 61 gi dispenasjon fra distriktets beitebruksregler og fastsatte beitetider, når forholdene gjør det nødvendig. Berørte distrikter og siidaer må selv søke om dispensasjon fra beitetider.

Kontaktpersoner

Hva gjør du når beiteforholdene er utfordrende?

Distriktet/reinlaget har ansvar for egen kriseberedskap. Når beiteforholdene er utfordrende skal distriktsstyret/leder melde fra:

Bruk dette skjemaet:

Skjema beitekrise.docx

Hvert reinbeiteområde har et beredskapsutvalg som faglig ressurs for å forebygge og håndtere beitekriser i reindriften. Målet er å sikre dyrevelferd og fremtidig produksjon.

Les mer her:

Beredskap i reindriften