Bekymringsfull smitteøkning: Vil bidra til mer vaksinering

Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard vil samarbeide med kommunene i fylket for å få flere vaksinerte.

Smitteøkningen i nord bekymrer: Nå vil Statsforvalteren samarbeide med kommuner med lav vaksinedekning for å øke antall vaksinerte.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.11.2021

Troms og Finnmark treffes nå av økende smittetall. I Tromsø og Alta tester flere positivt hver dag enn noen gang tidligere i hele pandemien. Smitten er også økende i flere andre kommuner i fylket vårt.

Den økende smitten fører også til at flere blir alvorlig syke og trenger innleggelse på sykehusene. UNN Tromsø har i over en uke nå hatt så mange innlagte at ventetiden for operasjoner og andre behandlinger påvirkes. Dette er en bekymringsfull situasjon.

 

På kort sikt er det viktigste mottiltaket mot videre smitte at befolkningen følger smittevernrådene:

  1. Dersom man har luftveissymptomer eller føler seg syk: Holde seg hjemme og teste seg.
  2. Holde 1 meter avstand og bruke munnbind der meteren ikke kan holdes.
  3. Hoste i armkroken, sprite hender.

 

På lengre sikt må vi nå innse at covid-pandemien ikke vil forsvinne. For å unngå alvorlig sykdom er det viktigste og eneste tiltaket vi nå har: At så mange som mulig vaksinerer seg. I vårt fylke er dessverre andelen av vaksinerte for lav.

Statsforvalteren vil så sterkt som mulig oppfordre de som ikke har vaksinert seg om å gjøre nettopp det.

For å nå flest mulig med vaksine inviterer nå Statsforvalteren de kommunene som har lavest vaksinedekning til møte for å diskutere hvordan vi kan få flere til å vaksinere seg.

 

Alle vaksinene som tilbys i Norge er trygge og godt gjennomprøvde og de gir svært god beskyttelse mot alvorlige sykdomsforløp.

 

Vi står også foran en influensasesong som også kan føre til sykefravær og alvorlig sykdom for enkelte. Kommunene tilbyr nå også influensavaksine som vi sterkt vil anbefale risikogruppene (>65 år, underliggende sykdom) og helsepersonell om å ta.

Oversikten fra Folkehelseinstituttet viser at 85,4 prosent av innbyggerne over 18 år har fått to doser vaksine i Troms og Finnmark. Men flere kommuner har en spesielt lav vaksinasjonsgrad i aldersgruppa 25-44 år.