Forventer samla innsats for å redusere smitten i nord

Statsforvalteren i Troms og Finnmark oppfordrer innstendig kommunene til en samla innsats for å redusere smitten.

Publisert 23.11.2021

Statsforvalteren i Troms og Finnmark oppfordrer innstendig kommunene til en samla innsats for å redusere smitten.

- Dette haster og er nødvendig fordi helsevesenet i kommunene og sykehusene i fylket er under sterkt press, sier statsforvalter Elisabeth Viks Aspaker.

- Må stille opp for hverandre

- Tiden er nå inne til å stille opp for hverandre; kommunene for hverandre og for sykehusene og vi som innbyggere for hverandre. Det rammer oss alle når sykehusene ikke lenger har kapasitet til å utføre planlagt behandling og viktige operasjoner, sier hun.

Aspaker forventer at alle kommuner nå forholder seg til gjeldende anbefalinger, og der effekten fortsatt ikke nås må innsatsen økes.

Hun oppfordrer til bruk av munnbind ved kollektivtrafikk, også mellom kommuner i hele regionen, både på buss, båt og fly.

Tilpassa anbefalinger kommer

- Mange kommuner har gjort mye bra, men vi må få med alle nå for å sikre at vi opprettholder et helsevesen som kan sikre nødvendige tjenester til innbyggerne, sier Aspaker.

Hvis anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren ikke viser tilstrekkelig effekt, så kan en nasjonalt fastsatt forskrift for en samlet region bli sluttresultatet.

Fylkeslegen vil etter dagens møte med kommunene komme med anbefalinger som er regionalt tilpassa. Disse vil være klare onsdag.