Rå Biopark søker om å etablere biogassanlegg i Skibotn

Høringsfrist:
1. februar 2024

Rå Biopark AS søker om utslippstillatelse for sitt planlagte biogassanlegg lokalisert i Skibotn, Storfjord kommune. Rå Biopark AS eies av seks avfallsselskaper i Nord-Norge. Alle som vil kan komme med innspill til søknaden innen 1. februar 2024.

Publisert 14.12.2023

Om søknaden

Anlegget skal ligge på gbnr. 45/307 og 45/308, rett ved Skibotn komposteringsanlegg, eid av Origo Skibotn AS. Sistnevnte omfattes ikke av søknaden. Revidert søknad, som inkluderer utslipp av renset rejektvann, ble mottatt 08.11.2023. Forventet anleggsstart er mai 2024 med driftsklart anlegg medio 2026.

Det søkes om en ramme for mottak av inntil 75 000 tonn organisk avfall årlig, og om utslipp til grunnen av ca. 58 000 m3 renset rejektvann per år.

Planlagt årlig mottatt organisk avfall fordeler seg i grove trekk som følger:

Se mer under punkt 3.2.2 i søknaden.

 

Kort beskrivelse av prosessen

Anlegget har tre mottakslinjer, der én er tilrettelagt for emballerte råvarer og én er dedikert for avløpsslam, som av hygienehensyn behandles i egen linje. Alt mottatt avfall renses for ikke-organisk materiale og grove bestanddeler før det rene substratet fortynnes med renset rejektvann og tilføres råtnetankene. Kategori 2 avfall iht. APB-forskriften må gjennomgå en separat forbehandling der substratet varmes opp og holdes ved 85° C i minst 20 minutter før det blandes med øvrig avfall som går inn på råtnetank. Det er ikke avklart om utråtning skal skje i temperaturområdet 38-40 °C eller 48-55 °C. Etter utråtning skal substratet pasteuriseres ved 70 °C i minimum én time.

Biogass fra råtnetankene går via kondensfjerner og renses før den samles i en gassballong. Herfra føres den via et oppgraderingsanlegg til energisentralen. Fra gassballongen kan gassen føres til en fakkel for avbrenning ved feil eller planlagt stans ved oppgraderingsanlegget. Oppgraderingsanlegget prosesserer biogassen om til flytende drivstoff (LBG).

Substratet avvannes separat for avfalls- og slamlinjen før rejektvannet føres til et felles inndampingsanlegg. Bioresten fra slam går til forbrenning og øvrig biorest går til tørking. Forbrenning av biorest fra slam samt andre faste brensler skjer i et anlegg med nominell tilført effekt på ca. 1 MW. Biorest fra øvrig avfall tørkes for å redusere vekt og volum, for enklere transport til en mottaker.

I inndampingsanlegget blir rejektvannet hygienisert ved temperatur over 100 °C. Det produseres et konsentrat og et kondensat. Konsentratet kan tørkes til et TS-innhold over 80 %, og er rikt på nitrogen, fosfor og kalium.

 

Utslipp av overskuddsvann

Kondensatet, renset rejektvann, vil for en stor del bli benyttet som prosessvann innad i biogassanlegget, som fortynningsvann til innkommet avfall og rengjøring av forbehandlingsutstyr. Resterende renset rejektvann må slippes ut. Innholdet av KOF og N i renset rejektvann er relativt høyt så det er ikke ønskelig med lokalt utslipp, uten ytterligere rensing. Denne etterpoleringen/rensingen av rejektvannet, samt rensing av sanitært avløpsvann fra anlegget, planlegges utført via infiltrasjon i stedlig grus og sand på en løsmasserygg vest for biogassanlegget.

Det er analysert seks løsmasseprøver fra tre prøvetakingsgroper på ryggen. Jordprofiler ned til seks meters dyp viser ingen tegn til grunnvann. Basert på kornfordelingsanalyse ble løsmassenes vannledningsevne og infiltrasjonskapasitet beregnet. Denne ble så langt funnet å være tilstrekkelig til at det tilførte rejektvann ikke vil stuves opp i grunnen, men enten filtrere gjennom denne ned til grunnvannet, eller å filtrere ut i myr og bekker i området, for så å følge disse videre ut mot Skibotnelva. Utslippet antas, ifølge søknaden, å ha minimal innvirkning på vannkvaliteten i elva. Det skal gjøres ytterligere grunnundersøkelser for å bestemme endelig plassering av, og størrelse på infiltrasjonsanlegget.

 

Luktrensing

All ventilasjonsluft fra biogassanlegget skal samles opp og ledes til to luktrenseanlegg. Det ene i mottakshallen for avfall skal baseres på fotooksidasjon og aktivt kull. Det andre skal rense luften fra prosesseringen av substratet, og består av en vannskrubber og et mineralsk biofilter.

Innledende luktberegninger viser at myndighetenes anbefalte grenseverdier for lukt fra biogassanlegget, ved mest utsatte nabo, kan overholdes.

 

Sakens dokumenter

Søknad

Vedlegg Vurdering av BAT krav

 

Send inn dine innspill

Statsforvalteren skal behandle søknaden etter forurensingsregelverket og alle som vil kan uttale seg om søknaden.

Uttalelser kan sendes til

Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Postboks 700
9815 Vadsø

eller på epost til sftfpost@statsforvalteren.no innen 1. februar 2024.

Høringsfrist:
1. februar 2024