Statsforvalteren behandler varsler om brudd på lover og regler innenfor de saksområdene vi har ansvar for, men vi har også plikt til å ta imot varsel når en arbeidstaker eller noen som har tilknytning til arbeidsplassen melder fra om brudd på interne retningslinjer eller brudd på etiske normer i virksomheten. Dersom varselet er utenfor vårt myndighetsområde, gir vi råd om hva varsleren bør gjøre. Om mulig henviser vi varsleren til rett myndighet.
Statsforvalteren forvalter regelverk innenfor disse områdene:
- helse, omsorg og sosialtjenester
- landbruk og mat
- samfunnssikkerhet og beredskap
- barnevern
- vergemål
- kommunal styring
- barnehage og opplæring
- miljø og klima
- andre forhold som gjelder folk og samfunn
Du som varsler må være i god tro på at det faktisk foreligger et kritikkverdig forhold, og et varsel kan ikke bygge på grunnløse påstander. Å varsle er noe annet enn å klage på utfallet av en sak.
Ulike måter å varsle på
Ansatte er ofte de første som oppdager eller får mistanke om lovbrudd eller andre kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. For samfunnet og for arbeidslivet er det viktig å avdekke kritikkverdige forhold.
- Ved intern varsling sier arbeidstakeren ifra til noen internt i virksomheten. Dette kan være til egen leder eller gjennom et internt varslingssystem.
- Ved ekstern varsling sier en arbeidstaker ifra til noen utenfor virksomheten som har mulighet til å rette på forholdet, for eksempel til en offentlig myndighet.
- Etter endringer i arbeidsmiljøloven gjeldende fra 1. januar 2020, gjelder reglene om varsling langt flere enn vanlige arbeidstakere. Reglene om ekstern varsling gjelder nå også elever, vernepliktige, sivile tjenestepliktige, pasienter i helse- og attføringsinstitusjoner, personer som er utplassert i arbeidslivet og personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak. Felles for disse gruppene er at de har tilknytning til arbeidsplassen.
Taushetsplikt
Statsforvalteren har taushetsplikt når du sender et varsel til oss. Vi har plikt til å hindre at andre får kjennskap til navnet ditt eller andre identifiserende opplysninger. Du kan også velge å være anonym når du sender et varsel til oss, men da kan det være vanskeligere for oss å følge opp varselet.
Bruk gjerne skjemaet nedenfor for å sende et varsel til oss. Spørsmålene vi stiller i skjemaet, gjør det enklere for oss å behandle varselet ditt på best mulig måte.