Årlig rapportering for avløpssektoren for rapporteringsåret 2024
Egenkontrollrapporteringen for 2024 viser at det er en positiv utvikling i overholdelse av kravene i forurensningsforskriften kapittel 14 sammenlignet med 2023. Videre er det rapportert at det har gått ca. 7 millioner kubikkmeter vann i overløp fra avløpsnett og avløpsrenseanlegg i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Hvert år sender avløpssektoren inn egenkontrollrapport og utvidet årsrapport til Statsforvalteren. I 2024 ser vi en positiv utvikling i antall kommuner som overholder kravene som følger av forurensningsforskriften kapittel 14, sammenlignet med 2023.
I 2024 er det rapportert en reduksjon i mengden avløpsvann som gikk i overløp på avløpsnettet og ved overløp på selve avløpsrenseanleggene. Til sammen har kommunene i vår region rapportert at ca. 7 millioner kubikkmeter avløpsvann har gått i overløp fra avløpsnett og avløpsrenseanlegg i 2024. I 2023 ble det rapportert om ca. 10,5 millioner kubikkmeter avløpsvann i overløp.
Hva er egenkontrollrapportering?
Virksomheter Statsforvalteren er myndighet for har ofte krav om årlig rapportering i sine tillatelser. Slike rapporter kalles gjerne egenkontrollrapporter. Rapportene oppsummerer året som har gått, og inneholder fakta knyttet til krav i tillatelsen. Når vi får tilsendt rapportene, går vi gjennom dem og sender en tilbakemelding til virksomheten.
Avløp er en av sektorene der vi er forurensningsmyndighet. Alle med tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann skal levere egenkontrollrapport til oss innen 1. mars hvert år. På avløpssektoren har Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus også utviklet et skjema for utvidet årsrapportering, som supplerer egenkontrollrapporteringen. Dette skjemaet leveres som et vedlegg til egenkontrollrapporteringen i Altinn. Statsforvalteren har gått gjennom 111 egenkontrollrapporter for avløpssektoren for rapporteringsåret 2024. Vi vurderer overholdelse av rensekrav for BOF, KOF og fosfor, og eventuelt nitrogen og bakterier. Vi ser på trender i tilførsel og utslipp av miljøgifter og tungmetaller, og beregner overløp på avløpsnettet. I tillegg kontrollerer vi at overvåking, prøvetaking og rapportering er gjennomført i henhold til utslippstillatelsen og øvrig forurensningsregelverk.
I menyen til høyre kan du lese alle tilbakemeldingene vi har sendt på rapporteringen for avløpssektoren for 2024.
Trender i 2024
Statsforvalteren ser at enkelte kommuner har en positiv trend når det gjelder rensing av avløpsvann, og at flere har jobbet godt de siste årene for å redusere sine utslipp, både på avløpsnettet og fra avløpsrenseanleggene. Vi ser nå at det er en positiv trend i antall kommuner som overholder rensekravene. Det er litt færre kommuner med alvorlige avvik i 2024 enn tidligere. I tillegg ser vi at flere kommuner som tidligere har hatt mindre alvorlige avvik, ikke hadde avvik i egenkontrollrapporteringen for 2024.
Vi har fortsatt en del avløpsrenseanlegg med mindre alvorlige avvik. Mange av disse er imidlertid anlegg som kommunene tidligere har vært forurensningsmyndighet for etter forurensningsforskriften kapittel 13, men hvor Statsforvalteren nå er myndighet da anleggene ligger innenfor tettbebyggelser som er omfattet av forurensningsforskriften kapittel 14. Dette medfører at disse avløpsanleggene har fått mindre alvorlige avvik for 2024, da de er i brudd med kravet i § 14-4 om at avløpsanlegg i en tettbebyggelse regulert etter kapittel 14 må ha en tillatelse etter kapittel 14.
Vi ser også at enkelte av kommunene som nå overholder rensekrav ved avløpsrenseanleggene, har økte utslipp på avløpsnettet. Vi presiserer at det ikke er tillatt å bruke overløp på avløpsnettet for å avlaste avløpsrenseanlegget. Dette er ikke i tråd med kravene i forurensningsforskriften §§ 14-5, 14-6 og 14-10. Avløpssystemet (ledningsnett og renseanlegg) skal utformes og vedlikeholdes slik at anleggene fungerer etter sin hensikt. Det skal legges spesiell vekt på å forebygge lekkasjer og begrense utslipp som følge av overløp. Ved utforming av anleggene må det tas hensyn til variasjoner i avløpsmengden i løpet av året.
Avslutningsvis vil vi kommentere at vi fortsatt ser at det er mye mangelfull rapportering for utslipp gjennom overløp på avløpsnettet. I 2024 er det spesielt store mangler i rapporteringen av fosforutslipp på avløpsnettet. Det er også fortsatt mange kommuner som ikke har installert mengdemålere på sine overløpspunkter, noe som bidrar til økt usikkerhet i innrapporterte tall for mengder avløpsvann som er gått i overløp. Når vi legger sammen tallene kommunene selv har rapportert inn for 2024, tilsvarer dette ca. 7 millioner kubikkmeter vann i overløp på avløpsnett og avløpsrenseanlegg. Kommunene har også rapportert om til sammen 11 605 kg fosfor i overløp på avløpsnett og avløpsrenseanlegg, men vi understreker igjen at rapporteringen av fosfor i utslippet er svært mangelfull.
For de kommunene som fortsatt har alvorlige avvik minner vi om at dette kan sette begrensninger for ønsket utvikling i kommunen, da det ikke kan kobles til ytterligere abonnenter til avløpsanlegg som ikke overholder kravene i forurensningsregelverket jf. plan- og bygningsloven § 27-2 og forurensningsloven § 7.
Kontaktpersoner
Dokumenter
- Asker kommune.pdf
- Aurskog-Høland kommune.pdf
- Ble Eiendom Bio AS.pdf
- Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS.pdf
- Ble Fjellskog AS.pdf
- Blestølen Hyttelag.pdf
- Bærum kommune.pdf
- Djupsjøen Vann- og Avløpsselskap AS.pdf
- Drammen kommune.pdf
- Enebakk kommune.pdf
- Eidsvoll kommune.pdf
- Flå kommune.pdf
- Fredrikstad kommune.pdf
- Frogn kommune.pdf
- Gjerdrum kommune.pdf
- Gol kommune.pdf
- Gvelven fellesanlegg AC og B.pdf
- Haglebu Vann- og Avløpsselskap AS.pdf
- Halden 2024.pdf
- Hemsedal kommune.pdf
- Hol kommune.pdf
- Hole kommune.pdf
- Holsåsen Utmarkslag AS.pdf
- Hurdal kommune.pdf
- Hvaler kommune.pdf
- Høgevarde AS.pdf
- Indre Østfold kommune.pdf
- Ingar Dalen AS.pdf
- Jevnaker kommune.pdf
- Killingdalen Hytteforening.pdf
- Kongsberg kommune.pdf
- Krødsherad kommune.pdf
- Lier kommune.pdf
- Lillestrøm kommune.pdf
- Lunner kommune.pdf
- Lørenskog kommune.pdf
- Marker kommune.pdf
- MIRA IKS.pdf
- Modum kommune.pdf
- Moss kommune.pdf
- MOVAR IKS.pdf
- Nannestad kommune.pdf
- Nes kommune.pdf
- Nesodden kommune.pdf
- Nipeto Vann - og Avløpsselskap AS.pdf
- Nittedal kommune.pdf
- Nore og Uvdal kommune.pdf
- Nordre Follo kommune.pdf
- Nordre Follo Renseanlegg IKS.pdf
- NRVA IKS.pdf
- Oslo kommune.pdf
- Rakkestad kommune.pdf
- Ringerike kommune.pdf
- Rava Ble SA.pdf
- Rælingen kommune.pdf
- Råde kommune.pdf
- Sarpsborg kommune.pdf
- Sigdal kommune.pdf
- Sjuvasslia Velforening.pdf
- Skiptvet kommune.pdf
- Sølvseter Hytteforening.pdf
- Søndre Follo Renseanlegg IKS.pdf
- Ullensaker kommune.pdf
- VEAS Marked AS.pdf
- VEAS Selvkost AS.pdf
- Vestby kommune.pdf
- Værås Hyttetun.pdf
- Våler kommune.pdf
- Øvre Eiker kommune.pdf
- Ål kommune.pdf
- Ås kommune.pdf