Øker innsatsen mot tap av jord og næringsstoffer
I sommer var forslag til krav på grønnsaks- og potetarealer på høring. Dette er et viktig skritt på vei mot målet om god tilstand i landbrukspåvirkede vannforekomster.
Etter dyrking av grønnsaker og potet er jorda særlig utsatt for erosjon, fordi arealene ofte ligger uten plantedekke gjennom høsten og vinteren. Landbruket legger allerede ned mye innsats for å redusere avrenningen av jordpartikler og næringsstoffer, men det er behov for å gjøre mer.
Til nå har forskrift om miljøkrav i våre områder (med ett unntak) kun omfattet korn og andre åkervekster. I sommer var forslag til krav på grønnsaks- og potetarealer på høring. Dette er et viktig skritt på vei mot målet om god tilstand i landbrukspåvirkede vannforekomster. Kravene vil medføre kostnader for bøndene og kan få konsekvenser for matproduksjonen. Samtidig vil de bidra til å bevare jordbruksarealenes produksjonsevne på lang sikt, ved at tapet av matjord reduseres og jorda holder seg på jordet.
Vi har tidligere gjennomført tre høringer i forbindelse med innføring av regionale miljøkrav i våre fire fylker (2021, 2022 og 2024), og i 2024 ble også Gran kommune i Innlandet inkludert i forskriften. I Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus gjennomføres det nå miljøtiltak på 1,8 millioner dekar landbruksjord. Bøndene får tilskudd til dette gjennom regionalt miljøprogram.
Saken er skrevet i forbindelse med Fylkesnytt 2/2025 for Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus på Regjeringens nettsider. Les mer og se alle sakene her.