Her er fylkesvinnerne av gjev landbrukspris

Fire fylkesvise vinnere av bedriftsutviklingsprisen 2025: Øverst til venstre: Rygge Meieri, vinner fra Østfold. Øverst til høyre: Jordbærbua, vinner fra Akershus. Nederst til venstre: Øvrejorde gård, vinner i Buskerud. Nederst til høyre: Winther Ysteri, vinner i Oslo (Foto: Innovasjon Norge og Hanen)

Bedriftsutviklingsprisen for landbruket 2025 er nå delt ut i fylkene våre, og de dyktige vinnere er hedret på hver sin prisutdeling. 

Publisert 01.12.2025

Østfold - Rygge Meieri

Østfold var første fylke til å dele ut prisen, og den gikk til Rygge Meieri. Rygge Meieri produserer et bredt utvalg av meierivarer, slik som flere typer ost, yoghurt og drikkeprodukter. Melkeråvaren er utelukkende økologisk dagsfersk melk fra eiernes egen gård, som er nabo til meieriet.  

«Jeg er veldig glad, stolt og takknemlig for å motta prisen for Østfold. Anerkjennelsen betyr mye, og er en bekreftelse på at det var riktig å satse på drømmen min, og at hardt målrettet arbeid lønner seg», jubler daglig leder Sølvi Gammelsrød. Sammen med ektemannen Stig Gammelsrød eier hun virksomheten.  

Prisvinneren er lokalisert i historiske Gamle Rygge Meieri, hvor det altså var meierivirksomhet for nesten 150 år siden. I dag tar de ofte imot besøk i de tradisjonsrike lokalene. 

«Rygge Meieri er et strålende eksempel på hvordan lokalforedling, skaper utallige positive ringvirkninger i landbruket og i bygda.  Ikke bare bidrar de til økt lokal verdiskaping og flere arbeidsplasser, men jeg tenker også at meieriet bidrar til stolthet, mer samarbeid, levende bygder, levende kulturlandskap, - og ikke minst nydelige oster med gode smaker», sier landbruksdirektør hos Statsforvalteren, Nina Glomsrud Saxrud. 

Les mer hos Innovasjon Norge og på nettsiden til Rygge Meieri

Oslo – Winther Ysteri 

I Oslo var det Winther Ysteri som stakk av med seieren. Winther Ysteri ble etablert i 2020, og er plassert på Aker Brygge. Ysteriet er samlokalisert med restaurant og delikatessebutikk med samme eier. Ysteriet har glassvegger slik at kundene kan se hele produksjonsprosessen, og eieren, Siri Winther, har med det laget et utstillingsvindu for det norske osteeventyret midt i Oslo. 

Vinneren produserer både tradisjonelle italienske, ferske oster, men også lagringsoster. De yster kun av økologisk melk, og betaler ekstra for melken de kjøper direkte fra bonden. Gjennom dette bidrar de til økt omsetning og verdiskaping for økologisk melk. Det er stort fokus på kvalitet i alle ledd, fra råvaren til ferdig modnet ost, og ostene har også høstet mange utmerkelser og medaljer i konkurranser.  

«Vi synes det er kult at Winther Ysteri bringer et lite stykke Italia til Norge og Oslo, samtidig som de tar vare på norsk tradisjon og et håndverk», sier Kjersti Grøndahl fra Statsforvalterens landbruksavdeling. 

Les mer hos Innovasjon Norge og på nettsiden til Winther Ysteri

Buskerud - Øvrejorde gård 

Vinneren, Ole Øvrejorde, holder til på Øvrejorde gård i Hol kommune. De har melkeproduksjon på geit, og melka selges til Tine og til lokal foredling i Ostebygda. Kje- og geitekjøtt blir foredla på lokale foredlingsbedrifter og selges lokalt. De har utvikla spennende produkter som Kjebab og Geit i kål som det er god etterspørsel etter, og dermed bidrar til lønnsom drift. 

Vinneren har bygd opp fjøs på setra, og har aktiv setring. De fisker også en del ørret som selges sammen med kjøttet på REKO-ring eller direkte til forbruker. De jobber aktivt for å løfte produksjonen på geit som næring, og gjennom geiteholdet opprettholdes beite og artsmangfold både nede i bygda og på fjellet. 

«Ole Øvrejorde gjør en viktig jobb, geitekjøtt har i stor grad vært en tapt ressurs som med sine kvaliteter fortjener økt utnyttelse og oppmerksomhet» sier Otto Galleberg, seksjonssjef hos Statsforvalteren. Han legger til at: «Vi skal heller ikke glemme betydningen av aktiv seterdrift og hva det betyr for kulturlandskapet, biologisk mangfold, og ikke minst kulturarven vår.» 

Les mer hos Innovasjon Norge og på nettsiden til Øvrejorde gård

Akershus – Jordbærbua 

Årets vinner i Akershus er Jordbærbua som ligger mellom Ås og Drøbak. Familiebedriften, med Per Fredrik Saxebøl i spissen, driver de med produksjon og direktesalg av jordbær med stort fokus på kvalitet og kundetilfredshet. De har gjennom 50 år bygd opp og videreutviklet bedriften ved å ta i bruk ny teknologi, tilpasse produksjonen til hva markedet etterspør, og ha fokus på bærekraft og ansvarlig næringsliv. 

Vinneren har gjennom en årrekke vist et stort engasjement og stolthet for jordbærproduksjon. Hos Saxebølbær finner du de tradisjonelle sortene, men også nye og spennende sorter. Hovedsalget foregår direkte fra Jordbærbua, hvor du i tillegg kan kjøpe grønnsaker, honning, egg og poteter fra lokale produsenter. Et besøk i Jordbærbua har blitt en kjent og kjær aktivitet for mange som verdsetter kvalitet og god smak. 

Les mer hos Innovasjon Norge og på nettsiden til Jordbærbua

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket  

Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner, og er nå naturlig nok spente på om de vil være blant de tre nominerte til den nasjonale bedriftsutviklingsprisen. 

Statsforvalteren ved landbruksdirektøren deltar i juryen for de fylkesvise prisene.