Norgesmester, medaljer og et enormt ostemangfold

Panel med dommere på Norgesmesterskap i ost 2025
En bredt sammensatt finalejury bedømte de ti beste ostene 2025 med publikum i salen. Foto: Statsforvalteren.

Visste du at Norgesmesterskap i Ost går av stabelen annet hvert år? I slutten av september ble nettopp NM i ost 2025 arrangert på Vulkan Arena i Oslo.

Publisert 29.09.2025

Hele 304 ulike, norske oster var påmeldt til mesterskapet. Dommerne bedømmer oster i mange kategorier basert på lukt, smak, utseende og konsistens - og alt selvfølgelig anonymt. Til slutt er det en finalejury som kårer årets beste ost blant kategorivinnerne. 

Mangfold og tradisjon

Et viktig mål for NM i Ost er å øke bevisstheten rundt mangfoldet av smak og ostekategorier i Norge, inkludert tradisjonsoster som pultost og gamalost.

For første gang var finalen og finalefesten, hvor alle norske osteprodusenter blir feiret, åpen for publikum. Billettene ble utsolgt på forhånd. - Det er vanvittig gøy at norske forbrukere viser interesse for norsk ost og ønsker å være en del av dette, sier Kjersti Grøndahl i landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Det norske osteeventyret

På 90-tallet ble det åpnet opp for lokal osteproduksjon for å øke inntektsgrunnlaget for norske gårder. Det ble lovlig å foredle ressurser fra egen gård, og det første lokale gårdsysteriet var i gang i 1998. Antall produsenter og salg av ostene deres har eksplodert de siste 15 årene.

I 2016 ble Kraftkar fra Tingvollost den første norske osten som vant Oste-VM (World Cheese Awards) - verdens største konkurranse for oster. Etter det har Norge fått ytterligere to verdensmestere. Oppmerksomheten som disse konkurransene fører med seg, gir økt kjennskap til den høye kvaliteten og de gode smakene som norsk ost representerer. Flere handler norsk og lokalforedlet ost.

To år til neste gang

Norgesmesterskapet i Ost arrangeres av Norsk Gardsost annethvert år. Flere aktører står sammen med Norsk Gardsost om arrangementet, blant annet HANEN, Innovasjon Norge med flere.

Ost på tallerkener. Hver ost har et ID-nummer og bedømmes anonymt.
Når kategoridommerne kommer på jobb om morgenen, kan de møte et bord som dette. Alle ostene har et ID-nummer og bedømmes anonymt. Foto: Statsforvalteren.

Det var 55 dommere i sving, deriblant en dommer fra landbruksavdelingen hos Statsforvalteren. - Vi ønsker å bidra til økt bevissthet om hva norsk og lokalforedlet ost betyr for ivaretagelse av kulturlandskap og matkultur, verdiskapning og utnyttelse av norske ressurser. Så kjøp deg en god, norsk ost til kvelds- eller helgekosen, sier Grøndahl.

Og lurer du på hvilken ost som gikk helt topps som Norges beste ost, uavhengig av kategori? Det var Kongeost fra Hitra Gårdsmat som tok første plass i 2025.

Kontaktpersoner