Gras beskytter matjorda

Oversvømmelse Hobølelva. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Våren er her, og for deg som driver jordbruk på arealer med miljøkrav, betyr det at det er på tide å så gras der det er behov for ekstra beskyttelse mot erosjon og avrenning.

Publisert 06.05.2025

Denne artikkelen handler om de ulike grastiltakene som er beskrevet i forskrift om regionale miljøkrav, og de tilhørende tilskuddsordningene i regionalt miljøprogram (RMP).

Gras i dråg/grasdekt vannvei

Et av kravene i miljøkravforskriften er at det skal være gras i erosjonsutsatte dråg dersom du jordarbeider på arealer som har avrenning til disse drågene om høsten. Hensikten er å bremse avrenning og dermed redusere tap av matjord og næringsstoffer til vann og vassdrag.

I veilederen for regionale miljøtilskudd (RMP-tilskudd), har dette tiltaket fått navnet grasdekte vannveier og grasstriper i åker» For at du skal kunne søke om dette tilskuddet må dråget være tegnet inn i drågkartet til NIBIO.

Drågene som omfattes av miljøkravforskriften skal kun være erosjonsutsatt. Dermed kan de være tegnet inn i drågkartet, men dette er ikke et krav. Ut over dette, er vilkårene de samme. Hvis du er i tvil om et dråg er erosjonsutsatt eller ikke, kan du kontakte landbrukskontoret ditt. Du kan lese mer i miljøkrav-veilederen og i RMP-veilederen.

Grasdekt vannvei i åker. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus/Svein Skøien.

Buffersone/grasdekt kantsone i åker

Vegetasjonssoner langs vassdrag bidrar også til å redusere tap av matjord og næringsstoffer til vassdragene våre ved at plantene beskytter og binder jorda, og tar opp næringsstoffer. I tillegg kan disse sonene være viktige habitater for ulike dyr og insekter.  

I henhold til miljøkravforskriften må du etablere buffersoner på fulldyrka jordbruksareal som har avrenning til vassdrag. Du kan velge mellom 20 meter stubb eller 6 meter varig vegetasjon, for eksempel gras. Dersom vassdraget har årssikker vannføring, skal det i tillegg være en 2 meter bred vegetasjonssone langs vassdraget.

Du trenger ikke å etablere buffersone dersom det allerede er en vegetasjonssone langs vassdraget som er minst 8 meter bred. Da kan du heller ikke søke om regionalt miljøtilskudd for tiltaket «etablering av grasdekt kantsone i åker».

Les mer i RMP-veilederen og i miljøkrav-veilederen.

Gras på flomutsatt areal

Det siste grastiltaket i miljøkravforskriften er kravet om varig vegetasjon på flomutsatte arealer dersom flommen graver og tar med seg masser. Dette tiltaket beskytter også matjorda og hindrer tap av næringsstoffer og matjord.

Du kan også søke om tilskudd for å ha gras på flomutsatte arealer. Et av vilkårene for tilskuddet er at arealet må ligge innenfor et område med regionale miljøkrav, i tillegg må arealet være flomutsatt eller erosjonsutsatt. Merk at miljøkravet kun gjelder areal som er flomutsatt, altså areal som oversvømmes i forbindelse med høy vannføring i elver og bekker minst én gang hvert 10. år.

Du kan lese mer i miljøkrav-veilederen og i RMP-veilederen.

 

Lykke til med miljøinnsatsen!