Planlagt hytteutbygging truer villrein og friluftsliv på Tempelseter – Djupsjøen

Vi mener foreslått utbygging tar for lite hensyn til regionale og nasjonale interesser.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.11.2019

Sigdal kommune har sendt ut forslag til kommunedelplan. Formålet med planen er å legge til rette for en større utvikling av Eggedal sentrum og fjellområdene fra Tempelseter – Djupsjøen, og opp mot Høgevarde.

Foreslått utbygging er svært omfattende og berører høyfjellsområder, ubebygde skogsområder, viktig kulturlandskap og jordbruk. Fjellområdene ved Norefjell er et svært populært turområde og innehar nasjonal interesse for blant annet villrein og friluftsliv.

Vi har påpekt at Sigdal kommune burde ventet med høring av kommunedelplanen til regional plan for Norefjell-Reinsjøfjell er vedtatt. Dette ville gitt bedre forutsigbarhet og en overordna avklaring av arealdisponeringen. Videre er det ny kunnskap i den regionale planen som burde vært benyttet i  kommunedelplanen. Det gjelder spesielt konsekvensutredningen som viser at dagens utbygging trolig har nådd smertegrensen for villrein i dette fjellområdet. Ferdselen må styres til de mindre konfliktfylte områdene på fjellet som villreinen i mindre grad benytter.

Vi mener planforslaget bryter med regionale og nasjonale interesser og har derfor fremmet innsigelse av hensyn til friluftsliv-, villrein-, vassdrag- og landbruksinteresser. Det er videre gitt flere anbefalinger og oppfordringer til kommunen som bør tas med i det videre arbeidet.

Biskopen i Tunsberg og Norges vassdrags- og energidirektorat har også fremmet innsigelser til planforslaget. Disse har Fylkesmannen sendt kommunen i en samordning av statlige innsigelser.

Fylkesmannens brev finner du under "Dokumenter".