Klage på avslag på søknad om tillatelse til etablering av gjenvinningsanlegg for avfallsplast i Indre Østfold kommune

Vi opprettholder vårt vedtak om avslag på søknaden og oversender klagen til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.10.2020

Fylkesmannen fattet den 19.06.2020 vedtak om avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til drift av plastgjenvinningsanlegg på gbnr. 39/4, Holtskogen Næringspark i Indre Østfold kommune.  

Søker, Fortum Waste Solutions Norway AS, påklaget Fylkesmannens vedtak.

Fylkesmannen er positiv til selve gjenvinningsanlegget, da dette blant annet vil kunne bidra til å øke gjenvinningsgraden av plast i samfunnet og vil være et viktig element i den sirkulære økonomien.

Indre Østfold kommune og det kommunale avløpsanlegg har imidlertid store utfordringer med mye fremmedvann inn på ledningsnettet. Dette medfører omfattende overløp både på ledningsnettet og ved selve renseanlegget. Betydelige mengder avløpsvann går i dag urenset ut i Engerbekken, og som følge av dette er i svært dårlig tilstand.

Etter en ny vurdering av saken, kan dessverre ikke Fylkesmannen gi en tillatelse til drift av gjenvinningsanlegget med utslipp til kommunalt nett som i så stor grad ikke overholder tillatelsens krav i dag og i flere år fremover. Etterslepet i avløpssektoren i Indre Østfold kommune er svært stort, og effekten av planlagte tiltak på dagens ulovlige utslipp er på nåværende tidspunkt svært usikker.

- De forurensningsmessige ulempene anlegget vil ha på ytre miljø, er av en slik størrelse at det dessverre ikke vil kunne oppveie de samfunnsmessige fordelene ved å gi Fortum tillatelse til å etablere seg her, sier avdelingsdirektør Gunhild Dalaker Tuseth for klima – og miljøvernavdelingen.

Vi vurderer dermed at klagen ikke gir grunnlag for å endre vårt vedtak om avslag til etablering av gjenvinningsanlegget for plastavfall på Holteskogen. Klagen ble den 30.09.2020 oversendt til Miljødirektoratet for endelig behandling.

Les hele vår redegjørelse til Miljødirektoratet i menyen til høyre.