Første handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk for Oslo og Viken

Melkekuene på Bygdø kongsgård
Melkekuene på Bygdø kongsgård Foto: Ellen Marie Forsberg / SFOV.

I september lanserte Statsforvalteren felles handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk for Oslo og Viken sammen med mange aktører i matverdikjeden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.11.2022

Planen beskriver og spisser satsingen på norsk, økologisk produksjon, omsetning og salg av regionale, økologiske produkter fra landbruket og gjelder for perioden 2022 - 2026.

Dette er et veiledende beslutningsdokument for RT- og RK-midlene (regionale tilskuddsmidler til landbruket) og investeringsmidlene til Innovasjon Norge regionalt.

Planen skal bidra til å løfte frem miljøbidraget fra økologisk produksjon i rulleringen av Regionalt miljøprogram (RMP). Handlingsplanen kan også være en veileder og en orienteringsramme til inspirasjon for alle aktørene som har deltatt i prosessen, i deres eget arbeid med å fremme økologisk produksjon, omsetning og forbruk i Oslo og Viken.

Viktig med konkrete mål

I dag er 6,4 % av regionens jordbruksarealer økologisk. Vi har satt et mål om 10 % økologisk innen 2027.  Omsetningen av norske, regionale produkter skal øke med 5 %. Målet innen offentlig storhusholdning er at 15 % flere offentlige virksomheter etablerer et tallfestet mål for økologisk forbruk i egen virksomhet innen 2027. Planens bidragsytere foreslår også å innføre et nasjonalt, tallfestet mål for økologisk produksjon og forbruk.

Felles plan 

Statsforvalteren har laget planen på oppdrag for partnerskapet for landbruksbasert næringsutvikling i Oslo og Viken.  Aktører fra hele matverdikjeden har deltatt i referansegruppa og arbeidsgruppa og bidratt med innspill underveis:
Viken fylkeskommune, Buskerud Bondelag, Østfold Bondelag, Oslo Akershus Bonde- og småbrukarlag, Økologisk Norge, Norsk landbruksrådgivning, TINE, Nortura, Gartnerhallen, Coop, Servicegrossistene, Matvalget, Hvam og Kalnes videregående skole og Regionkontor landbruk for Lørenskog, Oslo og Rælingen.

Forslaget til planen var på høring fra 24.juni til 1.september. En arbeidsgruppe, bestående av representanter fra Viken fylkeskommune, Oslo kommune, Norsk landbruksrådgivning Viken, Landbrukets Økoløft og Statsforvalteren i Oslo og Viken ferdigstilte planen, som ble lansert på Bykuben i Oslo i slutten av september.

Veien videre

Statsforvalteren vil koordinere og følge opp planen. Planen vil bli fulgt opp med årlige tiltaksplaner i et samarbeid mellom referansegruppa, andre aktuelle aktører og Statsforvalteren.

Last ned planen her og les mer om bakgrunn, status, visjon og satsingsområdene som partene i arbeidet har kommet frem til. Her kan du også se hvem som stiller seg bak handlingsplanen.

 

Du kan lese mer om økologisk landbruk hos Statsforvalteren her.

Visjon for økologisk handlingsplan - Oslo og Viken

  • Flere bønder velger å legge om til økologisk produksjon og opplever lønnsom drift, rettferdig lønn og arbeidsvilkår.
  • Direktesalg av økologiske produkter fra produsent til forbruker er muliggjort.
  • Forbrukerne har kunnskap om og velger norsk økologisk mat.
  • Offentlig sektor prioriterer og støtter produksjon og forbruk av norsk økologisk mat.
  • Distribusjon- og omsetningsleddet, dagligvarebransjen, hotell- og serveringsbransjen tilrettelegger for økt etterspørsel, omsetning og forbruk av økologiske varer fra Oslo og Viken.

Statsforvalteren vil gjennom planperioden sørge for å koordinere årlige tiltaksplaner som støtter opp under målsettingene i handlingsplanen.