Informasjonsbrev 25/2023 - uke 26

Logo for informasjonsbrev til kommunal landbruksforvaltning
  • Sommerhilsen fra landbruksdirektøren
  • Ferieavvikling i landbruksavdelingen
  • Produksjonssvikt
  • Regionale miljøkrav - tilpasning i 2023 på grunn av tørken
  • Regionale miljøtilskudd - økt foreløpig sats
  • Spørreundersøkelse om storm- og skogbrannberedskap i kommunene
  • Kort frist: Kommuner kan søke om tilskudd for å styrke arbeidet med skadefelling av rovdyr
  • Unntakene for kjæledyr fra Ukraina oppheves fra 1. juli
  • Revidert økologisk tiltaksplan
  • Skog: Konkurranser om ungskogpleie
  • Kommende samlinger
Publisert 28.06.2023

Sommerhilsen fra landbruksdirektøren

Snart, eller kanskje allerede sommerferie? For mange betyr sol og varme null bekymringer, båt og badeliv, men for matproduksjonen har sommerens vær så langt vært en utfordring. På turer rundt i fylket vårt har vi sett alt fra svarte jorder i juni til relativt pene høsthveteåkre. På andre jorder er første slåtten tatt, men vil det komme nok gras til en andreslått? Bønder teller antall mm regn, og temperaturen har krøpet over 30 grader! Her i landbruksavdelingen er vi i full gang med å informere og mobilisere innsatsen rundt produksjonssviktordningen. Bøndene har tatt i bruk innmeldingsordningen via Altinn. Over 1500 meldinger har kommet inn allerede. Denne uka skal vi ut og møte bønder to kvelder og fortelle det vi vet om produksjonssviktordningene.

Ulveangrep preger også nyhetsbildet, og våre folk følger opp bøndene som blir rammet. Det er svært krevende for husdyrbøndene som står i dette, og vi ser at kommunene og faglaga også engasjerer seg. Vi følger situasjonen tett.

Skogen lider også i tørken, og barkbillesesongen er i gang. Det har allerede vært mange branner. Vi er veldig glade for at skogbrannovervåkingen nå ser ut til å være på plass i hele Viken.

Vi har snakket mye om beredskap på våre samlinger med dere. Vi håper at det nå er opprettet kontakt med beredskapsansvarlige i kommunen, og at dere har tiltakskort klare for både den ene og den andre hendelsen om noe skulle skje. Husk også på bondens helse inn i denne krevende sommeren. Deres kunnskap om landbruket vil være viktig inn i en hendelse.

Med dette litt dystre bakteppet, så er det veldig bra at de som dyrker bær og grønt har vanning, slik at vi kan nyte norske bær og ferske grønnsaker. Kanskje det bugner i egen pallekarm også? Hos meg er jordbær, beter og bønner i godt driv. Så spørs det om det er oss eller en «boligfeltvarm» rådyrbukk som stikker av med avlingen da.

Vi takker for innsatsen dere legger ned for landbruket i vårt fylke. Vi sier også takk for sist til alle vi har møtt på fysiske samlinger, kveldsmøter og forvaltningskontroller første halvår. Det er viktig å treffes!

Vi ønsker dere alle en riktig god sommer, og det er lov å nyte finværet. Det er veldig viktig å logge helt av, og samle krefter slik at vi sammen kan fortsette jobben vi gjør for landbruket i Oslo og Viken.

Nina Glomsrud Saxrud, landbruksdirektør

Ferieavvikling i landbruksavdelingen

Henvendelser bør sendes til sfovpost@statsforvalteren.no

De som fungerer som avdelingsdirektører i sommer er Kay Henrik Bucher i uke 27 og uke 28, Jonny Storbråten i uke 29 og Anette Søraas i uke 30.

Produksjonssvikt

Landbruks- og matdepartementet, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har tirsdag 27. juni iverksatt flere tiltak for å avhjelpe tørkesituasjonen. Mer informasjon om hvilke tiltak som er iverksatt finner du på Landbruksdirektoratets nettsider. Se også informasjon på LMDs nettside. Landbruksdirektoratet vil komme med nærmere presiseringer om disse tiltakene i rundskriv i løpet av kort tid.  Spre gjerne informasjonen i deres kanaler.

Kontaktpersoner: Sverre Saxebøl og Hege Aae

Regionale miljøkrav – tilpasning i 2023 på grunn av tørken

På grunn av tørkesituasjonen i år, lite halm i utgangspunktet og behovet for å samle halm til fôr og strø, ser vi behov for en tilpasning i de regionale miljøkravene, krav 5 og 6, for 2023.

Utgangspunktet er at du kan lett høstharve for å etablere høstkorn/høstoljevekster (krav 5 og 6). Kravet om «ikke dypere enn 10 cm» gjelder også i år. Unntak i år er at kravet om minst 30 % planterester i overflaten ikke vil bli kontrollert. Unntaket gjelder kun i 2023 på grunn av tørken.

Kontaktpersoner: Maia Solberg Økland og Otto Galleberg

Regionale miljøtilskudd – økt foreløpig sats

Vi har fått økt tilskuddsramme fra 202 millioner kroner i 2022, til 279 millioner kroner i 2023. Av tilskuddsrammen er ca. 75 millioner kroner øremerket tiltak som skal redusere avrenning til vann og vassdrag. Vi har sett på de foreløpige satsene på ny, og har i dialog med næringsorganisasjonene bestemt å øke satsen for "ingen jordarbeiding om høsten" i prioritert område og "drift av seter". Les mer på nettsiden vår.

Kontaktperson: Janne Fossum

Spørreundersøkelse om storm- og skogbrannberedskap i kommunene

På samvirkekonferansen i forbindelse med skogbrann-sesongen 2023, annonserte Statsforvalteren at det ville bli sendt ut en spørreundersøkelse om hvorvidt kommunene har innarbeidet skogbrann og stormhendelser i sine ROS-analyser. Denne spørreundersøkelsen er nå ferdig utarbeidet, og vi ber om at skogbruksansvarlig i alle kommuner sender inn sine svar innen 1. september. Dere finner undersøkelsen her.

Kontaktperson: Jon Anders Anmarkrud

Kort frist: Kommuner kan søke om tilskudd for å styrke arbeidet med skadefelling av rovdyr

Kommuner som ønsker å søke om tilskudd til styrking av arbeidet knyttet til skadefelling av rovdyr må søke innen 15. juli. Les mer om ordningen på Miljødirektoratets nettside.

Kontaktperson: Sigurd Bakken

Unntakene for kjæledyr fra Ukraina oppheves fra 1. juli

Norge og EU-landene har hatt flere unntak fra regelverket for kjæledyr som kommer med sin eier på flukt fra krigen i Ukraina. Disse unntakene har EU nå informert om at skal fjernes fra og med 1. juli, og dette vil også gjelde for Norge. Kjæledyr som kommer til Norge fra Ukraina, må nå følge de vanlige dyrehelsekravene til ID-merking, rabiesvaksinasjon, blodprøve, bendelormbehandling og helseattest. Les mer om dette på Mattilsynets nettside.

Kontaktperson: Marit S. Hoen

Revidert økologisk tiltaksplan

Planen følger opp Handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk Oslo og Viken 2022-2026. Her kan du lese versjon to. Den inkluderer nye tiltak fra Oslo kommune, Indre Østfold kommune, Kongsberg kommune, Debio og Matprisen, Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet og Økoukene i Buskerud, Østfold og Oslo.

Har du et tiltak som bør være med i tiltaksplanen, kan du gjerne ta kontakt med oss slik at det kan tas med i neste versjon.

Kontaktpersoner: Veronica Hermansen Lilliehöök og Anita Panman

 

Påminnelser

Skog: Konkurranser om ungskogpleie

Vi trenger spreke bilder og et godt slagord for å øke aktiviteten på ungskogpleie. Bli med i konkurransene! Del oppfordringen, og les mer på våre nettsider.

Kontaktpersoner: Ida Marie Strekerud og Elisabeth Schmidt

 

Kommende samlinger

Dato  

Tema  

Påmelding  

29. juni

Digital møteplass - produksjonssvikt

Kl. 14-15 Registrer deg her

29. juni

Møte om tørken – Bondelaget m.fl. Kløfta kl. 19

Les mer

6. juli

Digital møteplass - produksjonssvikt

Kl. 14-15

13. juli

Digital møteplass - produksjonssvikt

Kl. 14-15

29. august

Inn på tunet-konferanse

Meld deg på hos Landbruksdirektoratet

5. september

Kurs for nyansatte hos kommunal landbruksforvaltning i Oslo og Viken

Kl. 12-14
Les mer og meld deg på her

12. september

Webinar: Regionale miljøtilskudd søknadsomgangen 2023

Kl. 13-15

Mer info kommer

19. september

Digital møteplass – produksjonstilskudd – starter opp igjen

Send epost til Ragnhild Skar om du mangler kalenderinvitasjon i Outlook.

19. september

Webinar: Landbruksregisteret - Hva er det?

Kl. 09-11

Info og påmelding kommer i august

21. september

Webinar: Massivoppdatering av arealer i Landbruksregisteret

Påmeldingslenke kommer

25. oktober

Ungskogpleie: Kick off-samling

Les mer og meld deg på her

Se kurs- og konferansekalender på nettsiden vår for mer informasjon.

 


Ønsker du oversikt over de tidligere sakene fra infobrevene våre? Se oversiktssiden vår Informasjonsbrev til kommunal landbruksforvaltning. Her kan du også melde deg på infobrevene våre.