Tilskudd ved produksjonssvikt i 2023

Per 13. juni har vi sendt inn prognose til Landbruksdirektoratet på grunne av den pågående tørkesituasjonen. Prognosen er naturlig nok usikker og været de neste dagene/ukene vil være avgjørende for potensiell produksjonssvikt. 

Nedenfor har vi samlet noen erfaringer fra skadeåret 2018 som kan være nyttige for kommunene.

Publisert 13.06.2023

I 2018 ble det gjort en del erfaringer som kan være verdt å ha med seg, for eksempel når kommunene sender ut informasjon til potensielle søkere. Her er et knippe nyttige tips:

  • I vekstgruppe grovfôr med husdyr erfarte vi at søkerne slet med å fremskaffe opplysninger om skadeårets avling og beiting når man skulle formulere søknad eller fremskaffe dokumentasjon på forespørsel. Delvis fordi det ble gitt mye tilleggsfôr på beite, samt at det var krevende beiteforhold med mye flytting av dyr mellom eng og innmarksbeite. Siden det er fulldyrka/overflatedyrka eng, innmarksbeite og andre grovfôrvekster som inngår i beregningsgrunnlaget, er utmarksbeite ikke relevant. Rådet til produsentene er at det er lurt å føre god beitelogg, samt oversikt over hva som gis av tilleggsfôring, slik at det blir enklere å fastslå hvor stor avlingen faktisk ble i skadeåret.

  • Dokumenter opplysninger fortløpende. I noen tilfeller ser vi at deler av skaden ikke er omfattet av regelverket, eller tapsbegrensningsplikten er ikke overholdt. Det er da aktuelt å vurdere om klimaprosenten må reduseres. Det kan også være aktuelt å vurdere å redusere klimaprosenten i vekstgruppe grovfôr med husdyr i tilfeller der produksjonen er av en slik art at vedkommende uansett ikke ville kunne oppnå normavling. Se artikkelen «Vurderinger i vekstgruppe grovfôr med husdyr»

  • Vi minner også om at kommunene skal kontrollere 10 % av meldinger om mulig skade, unntatt for vekstgruppe honning der 50 % skal kontrolleres. Etter gjeldende regelverk skal kommunen også gjøre lagertelling hos alle søkere innenfor vekstgruppe grovfôr med husdyr når vekst- og beitesesongen er avsluttet.